Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Намаленото потребление на месо е в пъти по-полезно за планетата от рециклирането

Намаленото потребление на месо е в пъти по-полезно за планетата от рециклирането

Намаленото потребление на месо е в пъти по-полезно за планетата от рециклирането - изображение

Рециклирането и придвижването с колело си имат своя принос за околната среда. Но учените посочват нещо по-значително, което трябва да променим в начина си на живот, за да повлияем повече в мисията за  спасяване на планетата.

Чудите се какво още може да направите?
Намалете консумацията на месо!

Поредица от изследвания, публикувани през изминалата година, разкриват тежките поражения от месната индустрия (особено от производството на говеждо и свинско месо). Оказва се, че отглеждането на животни за месо подсилва проблемите с околната среда, климатичните промени и замърсяването на пасищата и водите.

Данни от индустриализираното селско стопанство и началото на най-ужасяващата криза на изчезнали видове (след динозаврите) демонстрира, че 96% от бозайниците се създават от човека.

Огромното количество месо, произвеждано по фермите, е просто неефективно в сравнение с ресурсите, които поглъща. Обезлисяването, за да се направи път за добитъка, заедно с емисиите метан от кравите, както и използването на торове, подсилва в огромни количества парниковия ефект. Общата вреда от производството на месо върху въздуха може да се сравни с пораженията от сбора на всички автомобили, камиони и самолети в света.

Отглеждането и репродуцирането на животни за хранителната индустрия води до изчесването на дивите видове. Парадоксално, нали?

През октомври миналата година учени предупредиха, че спешно са необходими огромни ограничения в консумацията на месо. За да се предотвратят опасните промени, които настъпват, потреблението на месни продукти трябва да спадне с 90% само в западните страни. То лесно може да бъде заменено с пет пъти повече зърна и бобови растения. Освен месоо, производството на мляко и яйца също ще трябва да се редуцира. Изследователите твърдят, че ще трябва да има глобален преход към "гъвкава" диета, която да се адаптира според нуждите и капацитета на природата. Регулираното хранене ще ни предпази от засилено увеличение на температурата на Земята.

Предложени са редица мерки, за да се постигне ограничение в консумацията на говеждо и свинско. Учени предлагат да се сложи данък върху червеното месо, а също така кравите да се хранят с морски водорасли, за да се предотврати изпускането на метан от тях. Някои природозащитници предлагат дори месото и пържолите да се заменят с насекоми, тъй като те са издръжливи на всякакви условия на живот, а в същото време са богат източник на протеини.

По-поносимо би било да се разпространи вегетарианският начин на хранене, както и веганските заместители на месо и млечни продукти.

Независимо каква промяна бихте предприели, дори само намалявайки консумацията на месо в семейството си до 1-2 пъти седмично, вие ще подпомогнете планетата. А колкото и далечна да ви се струва негативната визия за света, помислете в какъв свят биха живели вашите деца. Защото всички вреди, които днес нанасяме върху природата, ще се върнат със стократна сила върху човечеството след по-малко от няколко десетилетия.  

Редактор: Милена Минчева

Източник: theguardian.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноРецептиНовиниЗдравни съветиДиетиАлт. медицинаСпортХранене при...АнкетиБотаникаЛечения