Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Оксиморонът "МакВеган"

Оксиморонът "МакВеган"

Оксиморонът "МакВеган" - изображение

Ако има нещо, което всички месоядни хора споделят, то това е любовта към бургерите — солиден, сочен резен от говеждо месо, заобиколен от хрупкави зеленчуци и сгушен между два златисто изпечени резена хляб. Това би била и последната възможност, до която биха припарили вегетарианци и вегани, в случай че огладнеят.

С нарастването в световен мащаб на потребители, предпочитащи растителни продукти обаче, дори най-големите хранителни вериги прекланят глава пред клиента и адаптират менюто си. Позовавайки се на преобладаващия брой вегетарианци в Швеция например, от "Макдоналдс" решават да пуснат лимитирана версия на лишен от жестокост бургер — "Маквеган". Появата му се приема като развитие и усъвършенстване на бързото, но здравословно хранене.

През 2017 г. световноизвестната верига се обединява с шведската компания "Оркла", за да създадат иновативен артикул, съобразен с изменящия се вкус на клиентелата. За целта използват соев протеин, пресован заедно с ароматен лук, чушки и домати на прах, които придават уникалния червеникав цвят на продукта. Но тайната за апетитността му се крие в пресъздаването на така наречения пети вкус - умами – който е постигнат, благодарение на специален екстракт от гъби. Основната цел на екипа е да създадат бургер, който да има приятното усещане на месо, без всъщност да има такова.

Вегетарианство

Според Animal Rights Sweden, един от десет шведи е вегетарианец или веган. А в представителна извадка на хора под 30 години, съотношението е дори по-внушително – един от пет. Целевата група за бургера "Маквеган"обаче не е толкова оптимистично насочена само към вегетарианците, а по-скоро към потребителите, стоящи по средата – хора, стараещи се да се хранят по-здравословно, ограничавайки до някаква степен вредните и месните продукти.

Най-важният въпрос обаче е: "Дали Маквеган" е достатъчно вкусен, за да се задържи и за в бъдеще?"

Според кръговете, свързани със здравословното хранене, категоричният отговор е "ДА". Вегетарианци, не стъпвали от години в "Макдоналдс", се връщат и се очаква да се превърнат в редовни негови клиенти.

Редактор: Милена Минчева

Източник: bbc.com

Снимки: opinionessoftheworld.com; mariborinfo.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноАлт. медицинаАнкетиЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиДиетиСпортХранене при...БотаникаЛеченияНовиниСоциални грижи