Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Слънчево суперизригване едва не унищожава Земята през 2012 г.

Слънчево суперизригване едва не унищожава Земята през 2012 г.

Слънчево суперизригване едва не унищожава Земята през 2012 г. - изображение

НАСА разкри, че на 23 юли 2012 г. Земята се е разминала на косъм с глобалната катастрофа. В този ден се е случило най-мащабното слънчево изригване (изхвърляне на коронална маса от най-външния силно разреден слой на слъчневата атмосфера), предизвикано от най-силната слънчева буря за последните повече от 150 години. Въпреки това учените не са сметнали за необходимо да ни информират.

"Ако ни беше ударило, човечеството все още щеше да събира парченцата," казва Дейниъл Бейкър от университета в Колорадо.

Успели сме да се разминем с нещастното събитие, тъй като Слънцето е насочило потока към друга цел, близо до Земята. Ако се беше случило седмица по-рано, когато Земята е била точно на пътя му, резултатът щеше да е плашещо различен.

"Последните изследвания ме убедиха още повече, че Земята и нейните жители са били невероятни късметлии, че изригването през 2012 г. се е случило точно тогава, когато се е случило," казва Бейкър. "Ако беше станало само седмица по-рано, Земята щеше да се окаже на пътя на огъня."

Силата на това изригване е била толкова голяма, че то е разполагало с потенциала да ни върне обратно в Тъмните векове на човечеството. Учените смятат, че потокът от заредени частици е щял да унищожи всички комуникационни мрежи, GPS- и електрически системи и да предизвика информационно затъмнение по целия свят. В статията също така пише, че изригването е щяло да направи неизползваемо, всичко, включено в контакт. Повечето хора нямаше дори да могат да пуснат водата в тоалетната, защото градските водопроводни системи [в повечето части на света] зависят до голяма степен от електрически помпи.

Дори само 10 минути без електричество, интернет или друга форма на комуникация по земното кълбо е плашеща, а в този случай ефектът е можел да продължи с години. Катастрофата и хаосът можеха да бъдат с мащабни размери.

"Според Националната академия на науките целият икономически удар е щял да надвиши 2 трилиона долара или 20 пъти повече от щетите, причинени от урагана Катрина. Поправката на многотонните трансформатори, повредени от подобна слънчева буря, би могла да отнеме години."

Но можем ли вече да въздъхнем с облекчение, че макар и на косъм, сме се разминали от мащабната епична катастрофа? Е, не съвсем. Физикът Пийт Райли, който публикува статия, озаглавена "За възможността за поява на екстремни космически климатични събития", е изчислил, че шансът да ни удари достатъчно силна слънчевата буря, способна да наруши живота ни през следващите 10 години, е 12%.

"Първоначално бях доста изненадан, че рискът е толкова висок, но статистиката е вярна," казва Райли. "Цифрата е отрезвяваща."

Въпреки това, слънчевото изригване, което за малко да преобърне живота на всички хора на Земята, е доста нехарактерно и рядко, тъй като Слънцето в него ден изстрелва два потока в рамките на 10 минути. Освен това предходно изригване, случило се 4 дни по-рано, е разчистило пътя.

Така че, поне засега, спете спокойно.

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: sci-techuniverse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноФизиологияВидеоАлт. медицинаТестовеЛеченияНовиниБотаника