Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Как древните учени доказват, че Земята е кръгла, без да са летели в космоса

Как древните учени доказват, че Земята е кръгла, без да са летели в космоса

Как древните учени доказват, че Земята е кръгла, без да са летели в космоса - изображение

Древните гърци са осъзнали формата на Земята още преди 2 500 години и то без да излитат в космоса, за да направят снимки на планетата. Замисляли ли сте се тогава, толкова ли е трудно човек да си обясни защо Земята всъщност не е плоска?

През 500 г. пр. н. е. Питагор предлага първите доводи, че Земята е кръгла. Луната, както той отбелязва, също е сфера, следователно би трябвало Земята също да е кръгла.

Аристотел
Статуя на Аристотел

Век и половина по-късно Аристотел представя физически доказателства, че Земята е със сферична форма. Той отбелязва, че на корабите, които се отдалечават към хоризонта, първо изчезва корпусът. Освен това наблюдава, че Земята хвърля кръгла сянка върху Луната по време на лунно затъмнение. Звездите също променят позицията си при различните географски ширини, което също сочи, че планетата ни е кръгла. 

„Всичко следва да покаже не само, че Земята е с кръгла форма, но също така, че е сфера с неголеми размери: в противен случай ефектът при съвсем лека промяна на мястото нямаше да става толкова бързо очевиден,“ пише Аристотел в „За небето“.

Още 100 години след Аристотел (около средата на III в. пр. н. е.) древногръцкият математик Ератостен предлага първите научни изчисления на обиколката на планетата, като използва само сенки и екип от бематисти (професионални геодезисти в древна Гърция). Неговото предположение от 250 000 стадия (46 250 км) е много близо до реалната обиколка на Земята, измерена при Екватора – 40 075 км.

Погрешно хората често отнасят научните доказателства, че Земята е кръгла, към епохата на Великите географски открития и Христофор Колумб, който се страхувал, че корабът му ще падне от ръба на Земята (според легендата). Всъщност Колумб, който със сигурност е изучавал Аристотел, със сигурност е знаел, че Земята е кръгла. Експедицията му първоначално е противоречива, тъй като научните съветници на крал Фердинанд вярват, че пътешествието към Индия на запад от Испания, ще е прекалено дълго заради огромното разстояние, въз основа на известните размери на Земята.

Тук трябва да споменем и първото околосветско пътешествие на Фернандо Магелан (1522 г.), който обикаля земното кълбо и се връща при първоначалната си точка на отплаване, с което доказва, че Земята наистина е кръгла.

Всъщност теорията за плоската Земя е съвременен феномен, който води началото си от XIX в. и работата на Самюел Бърли Роуботъм. Той основава т. нар. Зететско общество, което по-късно вдъхновява Обществото на плоската Земя, възникнало през XX в.

Ако се замислите, наистина Земята изглежда и се усеща плоска в ежедневието ни. Роуботъм си представя планетата като плосък диск, като Слънцето, Луната и звездите са отдалечени само на няколкостотин километра от него. Според съвременните плоскоземци гравитацията е илюзия, космическите програми и изследвания са измама, а световните правителства участват в обща конспирация за масова заблуда и дезинформация на обществеността, без ясна причина.

Галилео Галилей
Галилео Галилей

Най-простите наблюдения на учените още преди хилядолетия са доказали, че Земята е кръгла. Днес свидетелствата са още повече: гравитацията, времевите зони, на които е разделена планетата, въздухоплаването, GPS, снимките, изпращани от телескопи, сателити и космически сонди, както на останалите планети от Слънчевата система, така и на нашата. Всичко сочи, че Земята е кръгла и както казва Галилео Галилей на излизане от съда на Светата инквизиция, която не може да му прости волността, че отхвърля геоцентричната система, „И все пак, Земята се върти“

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: discovery.com
Снимки: geo.de; express.hr; commons.wikimedia.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлИсторияСнимки