Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс 8-те различни вида любов според древните гърци – Част 1

8-те различни вида любов според древните гърци – Част 1

8-те различни вида любов според древните гърци – Част 1 - изображение

Съществуват безброй пътища, които човек може да предприеме в живота си. Най-дългият от всички обаче е този, които води до сърцето. Следването на сърцето е оптималното съществуване, защото тогава се поемат най-големите рискове и се получават най-прекрасните награди, които светът може да поднесе.

Древните гърци, в стремежа си за мъдрост и самопознание, са дефинирали 8 различни вида любов, която човек може да изпита през живота си. Мислители от онова далечно време са прозрели, че пътищата към нея са много и разнообразни и това, което е необходимо, е да се разпознаят и приемат.

Прочете какви са различните видове любов според древните гърци и разберете дали сте изпитали силните романтични чувства във всичката им многоликост!

 

Ерос или еротичната любов

Прегръдка

Първият вид любов е Ерос, носеща името на гръцкия бог на любовта и плодовитостта. Тя обхваща идеята за сексуалната страст и физическото влечение. Гръцките философи са я считали за опасна и страшна, защото този тип чувства включва загуба на контрол, породен от първичния инстинкт за създаване на потомство. Ерос е пламенната и бурна форма на любовта, която пробужда романтичен и сексуален интерес.

Ерос е като мощен и първичен пламък, който изгасва бързо. За да може огънят да продължи да гори, някой от другите видове любов трябва да съществува в унисон с иначе пламенните, но нестабилни чувства. Ерос представлява егоистичните аспекти, чиито източник са физическото удоволствие.

Катализатор за проявата на този вид любов: Физическото тяло

 

Филия или приятелската любов

Приятели

Вторият вид е Филия, изразяваща се в приятелството или привързаността. За древните гърци тя е била по-високоценена от Ерос, защото се е смятала за любов между равнопоставени. Филия се заражда между приятели, които са развили силна връзка. Според Платон физическото привличане не е било необходима част от любовта, откъдето идва думата платоничен, обозначаваща липса на плътски елемент във взаимоотношенията.

Аристотел дефинира Филия като безстрастна, непорочна любов, която е лишена от яркостта и наситеността на физическото привличане. Този тип емоции често включват в себе си лоялността между приятели, солидарността между съотборници и привързаността към колектива.

Катализатор за проявата на този вид любов: Умът

 

Сторге или любовта към семейство и роднини

Майка с дете

Въпреки че този вид доста наподобява Филия (любовта без плътски елемент), Сторге се отнася за чувствата, които се пораждат между семейство и роднини. Дефинира се като естествената обич, която родителите развират към децата си, а те от своя страна към майките и бащите си. Сторге може да се открие и между приятелите от детството, които запазват силната си връзка и като възрастни.

Катализатор за проявата на този вид любов: Спомените

 

Лудус или игривата любов

Двойка на колело

Въпреки че Лудус съдържа в себе си част от еротичния Ерос, този вид любов е много повече от това. Древните гърци са смятали, че Лудус е игривата форма на романтичните чувства, които най-често се формират между два млади възлюбени. Обичайно се наблюдава по време на ранните етапи на увличане по някого, което включва флиртуване, закачки и усещане за еуфория.

Игривостта и въодушевлението в любовта са задължителни елементи, които често се губят при дълготрайните взаимоотношения. Лудус е една от тайните съставки за поддържане на връзката жива и интригуваща.

Катализатор за проявата на този вид любов: Вълнението и новостта

 

Намерете подробно описание на останалите четири вида любов във втората част на статията! 

 

По статията работи: Нора Маркова
Източник: lonerwolf.com
Снимки: pexels.com; pixabay.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноВидеоИнтервюта