Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Научаването на отговорите на тези 12 въпроса определено ще ви направи по-умни и по-готини - част 3

Научаването на отговорите на тези 12 въпроса определено ще ви направи по-умни и по-готини - част 3

Научаването на отговорите на тези 12 въпроса определено ще ви направи по-умни и по-готини - част 3 - изображение

Не е нужно да сме академици, учени или зубъри, за да сме информирани за света, в който живеем. Но понякога поради липса на мотивация, а друг път, защото нямаме достатъчно време да седнем и да прочетем това, което наистина ни учудва, ние пропускаме полезни и смислени знания. Този път имате късмет, защото сме съставили списък от 12 много интересни въпроса и техните кратки отговори (възможно най-кратки).

8. Само два ли са половете?

Идеята за два пола е опростена. Сега биолозите смятат, че този въпрос има по-широк спектър. Според простия сценарий, наличието или отсъствието на Y хромозома е това, което определя вашия пол: с нейното наличие сте мъж, а без него сте жена. Но лекарите отдавна знаят, че някои хора се намират на границата – техните полови хромозоми сочат едно, но гонадите (яйчниците или тестисите) или сексуалната анатомия показват друго.

Когато вземем предвид генетиката, границата между половете става по-неясна. Учените идентифицират много от гените, участващи в основните форми на РСР (Разстройства на сексуалното развитие), и разкриват вариации в тези гени, които имат едва доловими ефекти върху анатомичния или физиологичния пол на човека. Нещо повече, новите технологии в секвенцията на ДНК и клетъчната биология разкриват, че почти всички те са в различна степен съвкупност от генетично различни клетки, някои от които имат пол, който може да не съвпада с този на останалата част от тялото. Някои проучвания дори показват, че полът на всяка клетка направлява поведението й чрез сложна мрежа от молекулярни взаимодействия.

Накратко, един типичен мъж има XY хромозоми, а типичната жена има XX хромозоми. Но поради генетични вариации или случайни събития в развитието, някои хора не се вписват почти в нито една категория.

9. Защо паяците се свиват на топка, когато умрат?

Осемте крака на паяка имат гъвкави мускули, с които те ги прибират и свиват. Но някои от краката им нямат мускули, с които да се протягат и свиват обратно. Вместо тези мускули, паяците използват скока на кръвното налягане от сърцето си, за да протягат краката си. Ето защо без сърцебиене паяците просто се свиват на кълбо.

10. Защо няма звезди на снимките, заснети в космоса?

Снимките на обектите, направени от човека в космоса, притежават един фатален недостатък: липсва им това, което астрономите наричат "време за интеграция". Дори и в космоса звездите са много слаби. Ако използвате фотоапарат, за да направите снимка на обект в космоса, то вие трябва да го осветявате с помощта на някаква светкавица (точно както на Земята). Осветяването, което светкавицата дава на филма на фотоапарата, трае само части от секундата. Това кратко време е повече от достатъчно, за да получите снимка на създадения от човека обект, който светкавицата ви осветява, но твърде къса, за да улови звездите. Основната разлика между снимките на самите звезди, заснети от телескопи и изображенията на неща в космоса със звезди във фонов режим, е времето на експозицията или интеграционното време: всъщност астрономите правят всичко възможно, за да намерят решение на този проблем, тъй като това може да скрие от науката неща, които тя се опитва да достигне.

11. Защо е толкова трудно да се отървем от дъха на чесън?

Това е така, защото нарязаният или натрошен чесън (начинът, по който обикновено го хапваме) освобождава четири летливи серни съединения, на които нашите обонятелни системи са особено чувствителни.

Най-големият виновник е алил метил сулфид, който метаболизира по-бавно от другите, като го поддържа в по-висока концентрация в организма за по-дълъг период от време. След като погълнем чесъна, мощните съединения се абсорбират в кръвния поток, след което се изпаряват, докато преминават през белите дробове. Резултатът: лош дъх.

Защо делфините и китовете не могат да оцелеят на сушата, въпреки че могат да дишат въздух?

На първо място, делфините изискват постоянни запаси от риба и други водни видове, за да оцелеят. В някои случаи те могат да се гмуркат до 213 метра или повече, за да намерят конкретна храна, на която тялото им е свикнало и може да храносмила лесно.

Ако делфините живеят на сушата, те няма да могат да намират видовете храна, от които се нуждаят, за да оцелеят. Дори да могат да намерят храна, няма гаранция, че тялото им ще може да я преработи, защото има голяма вероятност храносмилателна им система да не е запозната с нея и да не е в състояние да я смила правилно, оставяйки делфина недохранен и / или гладуващ.

На второ място, делфините трябва да бъдат постоянно хидратирани, за да оцелеят. Всеки, който някога е виждал делфин или кит, знае колко е важно за тях винаги да са във водата. Повечето делфини могат да оцелеят само за няколко часа на сушата (случайно изхвърлени на плажа), преди да се дехидратират, особено в топъл или горещ климат.

Трето, делфините нямат крайниците, необходими за предвижване по суша и по този начин биха останали неподвижни. Отново, делфините, изхвърлени по бреговете често свършват на пясъка и не могат да се върнат в океана, защото не могат да се движат на сушата.

Четвърто, макар че това може да не се отнася до всички видове, някои делфини (както и китът убиец) са изключително тежки. След няколко минути на сушата, голям делфин би имал затруднения с дишането, поради големия си размер.

Останалите любопитни въпроси и отговори научете ТУК >>>

Източник: onedio.co

Снимки: 1mhowto.com; onedio.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизацииРецепти