Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Научаването на отговорите на тези 12 въпроса определено ще ви направи по-умни и по-готини - част 2

Научаването на отговорите на тези 12 въпроса определено ще ви направи по-умни и по-готини - част 2

Научаването на отговорите на тези 12 въпроса определено ще ви направи по-умни и по-готини - част 2 - изображение

Не е нужно да сме академици, учени или зубъри, за да сме информирани за света, в който живеем. Но понякога поради липса на мотивация, а друг път, защото нямаме достатъчно време да седнем и да прочетем това, което наистина ни учудва, ние пропускаме полезни и смислени знания. Този път имате късмет, защото сме съставили списък от 12 много интересни въпроса и техните кратки отговори (възможно най-кратки).

4. Защо човешкото тяло е външно симетрично, докато отвътре не е?

Въпреки че човешкото тяло изглежда симетрично отвън, повечето от жизнените ни органи са асиметрично разположени.

Тази асиметрия се свързва с теория за възловата точка в ембриона. Възелът е опокрит с малки косми, наречени "реснички", които се вихрят в кръг със скорост 10 пъти в секунда, всички в една и съща посока. Тази синхронизирана ротация изтласква течност от дясната страна на ембриона към лявата.

От лявата страна на възела, други реснички отчитат този поток и започват да активират определени гени в лявата страна на ембриона. Тези гени насочват клетките към произвеждането на определени белтъчини, което прави лявата и дясна страна на ембриона с различен химически състав, въпреки че те все още изглеждат еднакво.

5. Защо имаме седем дни в седмицата?

Докато движението на Земята и Слънцето ни дава обяснение за съществуването на дните и годините, фазите на Луната ни дават такова за месеците, то няма естествена причина за седемдневната седмица. Преминаването на Луната през всичките фази отнема около 29 дни.

6. Защо животните се "къпят" в прахта? 

Така наречената прахова вана (вж. снимката най-горе) е животинско поведение, характеризиращо се с търкаляне в прах или пясък, с вероятната цел да се почисти козината, перата или кожата, и да се премахнат паразитите. Това поведение се среща при широк спектър от видове бозайници и птици. При някои животни са необходими прахови вани за почистване на перата, кожата или козината, подобно на къпане във вода или въргаляне в кал. При други (бозайници) то е начин за предаване на химически сигнали (или феромони) за маркиране на територията.

7. Защо кръгът има 360 градуса?

По време на управлението на Навуходоносор (605-562 г. пр. Хр.) при халдейската династия във Вавилон кръгът е разделен на 360 градуса. Това е така, защото халдейците изчисляват чрез наблюдение и извод, че една пълна година е 360 дни. Основата на ъгловата мярка за математиците във Вавилон е ъгълът на всеки ъгъл на равностранен триъгълник. Те нямат десетични фракции и затова е трудно да се справят с остатъците, когато правят разделянето. Така те се съгласяват да разделят ъгъла на равностранен триъгълник на 60 градуса, защото 60 може да бъде разделено на 2, 3, 4, 5 и 6 без остатък. Всеки час е разделен на 60 минути и всяка минута на 60 секунди. Ако ъглите на равностранен триъгълник бъдат поставени заедно, те съставляват ъгъла, образуван от пълния кръг. Ето защо имаме шест пъти по 60 градуса в дъгата на пълния кръг.

Останалите любопитни въпроси и отговори научете ТУК >>>

Източник: onedio.co

Снимки: onedio; pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитно