Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя 6 факта за Средновековието, които ще ви изненадат

6 факта за Средновековието, които ще ви изненадат

 6 факта за Средновековието, които ще ви изненадат - изображение

Счита се, че Средновековието е един от най-тъмните периоди в европейската история - множество войни, болести и липса на хигиена са факторите, които водят до много проблеми и смърт. Но това е и интересен исторически период, за който не сме информирани много.

Например, знаете ли защо носенето на райе е било неприемливо или защо рицарите са се биели с охлюви? Ако не сте наясно с отговорите, трябва да прочетете тази статия.

Развенчаваме мита, че Средновековието е период, през който нищо интересно не се е случило. Ето 6 факта, които доказват това.

Дрехите с райе - неприемливи

факт Средновековие

Дрехите с райета през този период не са били възприемани добре. През 1310 г. обущар от Руан е екзекутиран за носене на райе. Подобни облекла са разрешени само на актьори, музиканти, проститутки, шутове и други хора, които са без стабилна и сериозна професия.

Съвременните учени не знаят коренът на причината, поради която райетата се считат за неприемливи. Някои експерти смятат, че това е така, защото райетата скриват формата на тялото и биха могли да се приемат като опит за промяна на истинския външен вид.

Лекарите са носили маски с клюн

маска с клюн

По време на чумната епидемия докторите носят специални маски с клюн. Но това допълнение не е направо с цел да сплаши хората. В него има напоена кърпа с оцет, цветя, билки или друга субстанция. 

Костюмът се състоял от маска със стъклени отвори за очите и извита предна част, имаща форма на клюн на птица. Чрез тънки връзки маската се фиксирала пред носа на лекаря. В предната й част имало дупки, изпълняващи ролята на респиратор, защото в тях имало слама, напоена с ароматни субстанции. Използвали са се амбра, балсам от мента, камфор, карамфил, лауданум, смирна, венчелистчета от рози. Това облекло се смятало за защитен метод срещу "отровната миазма", циркулираща във въздуха.

Първата епидемия от чума, която е известна в историята, избухва в средата на 6-ти век и убива повече от 125 милиона души в Европа и Азия. Има и пандемия през 14-ти век.

Дупки в средата на катедралите

дупки в катедралата

По време на реставрация, учените се натъкват на малки отвори в стените на катедралите, които са били построени през Средновековието. Хората са ги използвали, за да наблюдават какво се случва вътре. Поради конкретна причина ( болните от проказа) достъпът до свещения храм е ограничен.

Установено е, че тези видове отвори са в различни форми в зависимост от катедралата -кръгли, правоъгълни и във формата на кръст. През 16-ти век голяма част от дупките са запълнени, тъй като пандемията от проказа е преминала.

Защо спираловидните стълби винаги вървят по посока на часовниковата стрелка?

спираловидни стълби

Спираловидните стълби в средновековните замъци винаги са били построени по посока на часовниковата стрелка. По този начин, в случай че замъкът е под обсада защитникът, който слиза по стълбите, може спокойно да се бие с дясната си ръка. Нападащият, който пък се изкачва по стълбите, много трудно ще си служи с дясната ръка, която ще е откъм стената.

Този вид стълбища са с различна височина и ширина. Нападателите, които не са запознати с това се спъват и падат. А собствениците на замъка знаят всяка стъпка и могат да се движат много по-бързо.

Разбира се, това правило има много редки изключения, например, в един от замъците на семейство Валщайн има стълбища в посока, обратна на часовниковата стрелка, защото повечето членове на семейството са били левичари.

Защо рицарите са се биели с охлюви?

рицари и охлюви

В края на 13-ти век във френските ръкописи са поместени рисунки, в които рицари се бият с охлюви. Учените не знаят защо точно тези създания не са обичани от художниците от Средновековието, но има няколко версии. Според една от тях охлювът, който се появява от черупката, е символ на възкресението, а рисунката е просто метафора.

В друг вариант се казва, че охлювът е символ на малодушие, който художниците изобразяват в ръкописите. И най-надеждната теория е, че охлювът е символ на лангобардите (германско племе), които са воювали с французите по онова време.

Жената през Средновековието

Разбира се, имало е красиви жени през Средновековието, но реалността е доста сурова. Те са нямали достъп до козметика, душове и други съоръжения.

Жените си лепили косми от гризачи на веждите. 

Възприемало се, че всички белези по кожата (като лунички) са знаци от Дявола и затова е било необходимо да се прикриват. За да се премахнат тези "петна на вещиците", дамите са използвали вода от върба, кръв от заек и други странни комбинации.

Модерно е било хората да са с бледи лица. Жените използват мазила с живак, киселина и желязо, за да избелват лицата си.

За тяхната хигиена: Те използват сапун, направен от пепел и мазнини.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлТестове