Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя 15 странни факта за Древен Египет, които ще ви изненадат

15 странни факта за Древен Египет, които ще ви изненадат

15 странни факта за Древен Египет, които ще ви изненадат - изображение

Гледали сме много филми за мумиите и гробниците на фараоните в Древен Египет. Също така знаем, че древните египтяни са измислили хартията.

Но все още има някои факти, за които учителите не са ни споделяли. Например, фараоните не изглеждат по начина, по-който са изобразени на рисунките. Заинтригувахме ли ви?

Представяме ви 15 странни факта за Древен Египет, които ще ви изненадат. Гарантираме!

Червило от смачкани насекоми

Червената карминова киселина, извлечена от кохинил или смачкани насекоми, се използва като елемент на грима в Древен Египет. Съвременните жени, за разлика от Клеопатра, не трябва да извличат карминова боя, за да произвеждат грим. За да си нанесат червило, те не са длъжни да мачкат и варят насекоми.

Роби за стръв в борба с насекомите

Днес ние използваме различни спрейове и кремове, за да се отървем от различни по вид насекоми. Но в Древен Египет фараоните възлагат на робите си да ги избавят от мушиците. За тази цел робите са намазвани с мед, за да служат като примамка за мухи.

Доста неприятна работа, нали?

Украсени гробници

За египтяните темата за "живот след смъртта" е много важна. В миналото те вярвали, че след смъртта, човек продължава да живее друг начин на живот и се нуждае от всички тези вещи, с които е живял, преди да бъде мумифициран.

Поради тази причина в гробниците са поставяни продукти за грим, прибори, храна, напитки и дори домашни любимци и роби.

Фараоните са страдали от затлъстяване

От много рисунки за този период можем да заключим, че египтяните са стройни и здрави хора. Но учените правят рентгенов анализ на мумиите и заключват, че тези рисунки са далеч от реалността: богатите египтяни, особено фараоните, всъщност са били дебели и са живеели нездравословно. Вредните храни, наситени с въглехидрати ,мазнини и алкохол, допринасят за затлъстяването и за редица здравословни проблеми.

Проктолозите са много търсени

Египтяните са имали достъп до експерти в различни области като зъболекари, офталмолози и хирурзи, например. Но проктолозите са били най-популярните и търсени лекари. Не е изненадващо, като се има предвид факта, че фараоните и богатите са прекарвали много време в ядене и пиене. Те са се нуждаели от клизми. Някои проктолози също са зъболекари и са се грижили за здравето на храносмилателния тракт на техния фараон и "от двете страни".

Мъжете са носили грим

Както жените, така и мъжете са използвали продукти за грим в Древен Египет. Три са основните причини – предпазват кожата от слънцето, вярвали са, че боговете Ра и Хор са добри към онези, които използват грим. Освен това са смятали, че гримът е лечебен.

Децата не носят дрехи, докато не станат тийнейджъри

Децата не носят нито дрехи, нито обувки през онзи период. За да се предотврати педикулоза (въшки), родителите бръснат главите им, оставяйки малка плитка. Плешивите и голи момчета и момичета носят само гривни и огърлици.

Египтяните с "брачни проби"

В Древен Египет бракът не е бил документиран. Двойката просто започва да живее заедно. Въпреки това, богатите двойки са изготвяли договори, в които се описват последиците за двете страни при развод.

В някои договори дори се посочва "валидност на брака". Така, в случаите, в които дадена връзка приключи, двойката се разделя без никакви проблеми.

Повечето мъже са имали "периоди"

Египтяните вярвали, че мъжете също имат месечен цикъл - ако няма кръв в урината им, човекът се е смятал за болен. Работата е там, че повечето египтяни страдат от шистосомоза - паразитна болест, която се разпространява чрез контакт с прясна, заразена вода. Хроничната шистосомоза може да доведе до анемия, безплодие и дори смърт.

В съда е имало презумпция за вина

Въпреки добре развитата правна система, съществува правило в Египет по онова време, според което обвиняемият е виновен до доказване на противното. За да научат истината, обвиняемият, както и свидетелите, са били измъчвани. Между другото, обвиняемият не е имал адвокати.

Статуя, която определя съдбата на обвиняемия

През 1550 г. пр.н.е. - 1069 г.пр.н.е., свещениците започват да се намесват в съдебните процеси и когато съдиите преценят, че им е трудно да издадат присъда, статуите на боговете са "им помагали". Два папируса са поставяни пред статуята – "виновен" или "невинен". Всъщност свещениците използват манипулациите със статуите, за да получават подкупи.

Борба срещу насекоми

Различни насекоми като мухи, въшки, бълхи, дървеници, комари и скакалци нарушават живота на египтяните повече от дивите животни. Хората се опитвали да се борят срещу тях с помощта на масла, билки и прахове. За да се отърват от въшки, те бръснели главите си. За съжаление, така и не се намира решение срещу скакалците. Огромен рояк може да унищожи всички растения и да остави хиляди хора без храна.

Джуджета с привилегии

В Древен Египет джуджетата са се смятали за "дар от Бог"- те са се радвали на много привилегии. Заемали са висши длъжности на работа, били са лични асистенти и пазители на скъпоценни камъни.

Дезодорант върху мръсно тяло

Горещият климат, липсата на възможности и тежката физическа работа са причините за лошата миризма на хората през онзи период. Египтяните използват 2 необичайни метода, за да се борят с този проблем: първо, редовно бръснат главите си (вярвали, че косата им мирише зле). Второ, те използват дезодоранти, съдържащи различни съставки като борови иглички, канела, цитруси, цветя и дори щраусови яйца.

Мъжете свиркат на жените по улиците

Според Херодот, в Древен Египет, мъжете привличат вниманието на жените чрез подсвиркване. Той описва египтяни, които се намират в лодка, които пътуват, за да присъстват на свещена церемония в храм. Те свалят дрехите си и свирят на жените на брега. През онзи период е нямало наказания за тормоз.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияИсторияЛюбопитноРецепти