Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя 5 от неразгаданите мистерии на Древен Египет

5 от неразгаданите мистерии на Древен Египет

5 от неразгаданите мистерии на Древен Египет - изображение

За много хора египетските пирамиди са нещо повече от туристическа атракция – те са извор на знание за древния свят, загадка, която все още чака своето решение. С развитието на науката и новите технологии, учените откриват нови и нови подробности за едно от седемте чудеса на света, но същевременно възникват и много нови въпроси.

Вижте някои от най-интересните загадки на пирамидите.

Скрито помещение в голямата пирамида в Гиза

Голямата пирамида

През 1993 г. роботът Upuaut 2 открива малка врата в южната част на пирамидата, зад която има празно пространство, а по-късно била открита и друга врата.

През 2010 г. модернизираният робот Djedi успя да направи снимки на пространството зад първата врата – на тях се виждат дръжки от мед и стенописи с червена охра.

Но мистерията се задълбочава: въпреки че в тази шахта никой не е влизал през последните 9 години, по стените и тавана й са се появили нови надрасквания.

На колко години са всъщност пирамидите?

Сфинкса

На каменната стела, открита в Гиза през XIX век, пише, че фараонът Куфу наредил възстановяването (не построяването) на Сфинкса. Въз основа на тази информация и браздите по тялото му, които са в резултат от ерозия, продължила 8 000 години, учените вече се съмняват във възрастта на Голямата пирамида: те смятат, че Сфинксъте изграден след нея.

Термалната мистерия на Голямата пирамида

Термални изследвания на пирамидите

През 2016 г. са извършени инфрачервени термографски изследвания, които показват необясними празнини под Голямата пирамида, както и близо до върха й. Предполага се, че по-ниските празнини са все още неразкрити зали или някакъв подземен проход. Египетското министерство на древностите все още не е коментирало тези открития.

Как са построени пирамидите?

Изграждане на пирамидите

Химикът Джоузеф Давидовиц твърди, че каменните блокове са били правени един върху друг и това би обяснило тежестта им и липсата на пространство между тях. Въпреки това геолозите и палеонтолозите предполагат, че каменните блокове са направени от обработена седиментна скала и опровергават теорията на Дейвидсън. Все още не съществува реално обоснована хипотеза за технологията, използвана при построяването на пирамидите.

Проклятието на гробницата на Тутанкамон

Гробницата на Тутанкамон

Докато Хауард Картър и екипът му проучват гробницата през 1922 г., учените откриват плоча с надпис, който предупреждава, че жестоко наказание ще последва всеки, отворил запечатаната гробница. Картър не повярвал на заплахата, но до 1930 г. умират 22 от хората, присъствали при отварянето на гробницата, както и членове на техните семейства.

Все още не съществува реално обяснение за „проклятието“ на гробницата, но според единствената изказана теория по стените на гробницата и саркофага е възможно да е имало отрова. 

източник: brightside.me

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл