Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Боготворенето на котките в Древен Египет - мумифицирани и погребвани с бижута и почести

Боготворенето на котките в Древен Египет - мумифицирани и погребвани с бижута и почести

Боготворенето на котките в Древен Египет - мумифицирани и погребвани с бижута и почести - изображение

Преди хиляди години в региона на днешен Египет е съществувала сложна система от политеистични вярвания, които са включвали комплексна митология и голям брой божества.

Египетска статуетка на котка

Много от тях са изобразявани като животни: богът на отвъдното Анубис е рисуван като чакал; Хатхор, богинята на плодовитостта, е представяна като крава; а Хор, богът на небето и покровител на фараона, представляващ един от най-важните религиозни фигури, в много рисунки приема формата на сокол.

Древните египтяни са били изключително благосклонно разположени към котките. Мяукащите животни са смятани за въплъщение на богинята Бастет, която символизира защитата, майчинството и плодовитостта.

Опитомените котки са били често срещани в египетските домакинства. Благородниците ги считат за символи на богатството, високия статус и изящество. За обикновените хора обаче те са ценени заради умението им да ловуват отровни змии и гризачи.

Нараняването или убиването на котка по онова време се смята за сериозно престъпление, което понякога води до най-тежкото наказание - смърт.

Голям брой котки от Древен Египет са мумифицирани и погребани с бижута, като някои от котешки мумии са излагани в храмове из цялото царство.

Въпреки уважението на местните към мяукащите животни някои безскрупулни и пресметливи търговци се възползват от факта, че котките са смятани за свещени. Те отглеждат котки само за да ги убият, когато достигнат зрялост. Целта на ужасната практика е да мумифицират животните и след това да ги продадат на жреци, поклонници или всеки, които иска един или два екземпляра.

Подобни жестоки търговски практики вероятно са причината за един от най-големите масови гробове на мумифицирани котки. През 1888 г. фермер започва да копае кладенец извън града Бени Хасан – място, познато на египтолозите заради гробовете на благородници, включително и гроба на Аменемхет, който е главен жрец на фараона Сенусрет I през 2000 г. пр.н.е.

Това, което фермерът открива, е скрит подземен гроб, побиращ 80,000 мумифицирани котки.

Случайното откритие привлича вниманието на голям брой египтяни, които посещават мястото в търсене на заровени скъпоценности. Единственото нещо, което откриват, е бронзов саркофаг с големината на котка и малко бижута. Тогава местните решават да продадат древните останки на желаещите.

Тъй като котешките мумии не се определят като ценна стока, търговците ги предлагат на ниски цени. Някои от намерените мумифицирани животни са закупени като сувенири, докато голяма част са продадени на местни предприемачи, които ги смилат и използват като тор за увеличаване плодородието на почвата.

Сувенири, изобразяващи богинята Бастет

Близо 9 тона останки от котки се транспортират до Ливърпул, където се продават на два търга. Тъй като много от британците, част от висшата класа по това време ценят артефактите от Древен Египет, голяма част от мумифицираните животни са закупени от египтолози, колекционери и представители на различни музеи.

Един тон от котешки останки се продава на изключително ниска цена – 17 паунда, които се равняват на 2,000 паунда в днешна валута.

С помощта на рентген учените установяват, че повечето от мумиите от Бени Хасан са на по-малко от година и вероятно са убити вследствие на удар по черепа.

Това води до предположението, че злочестите котки са отглеждани от непочтени търговци, които са искали да припечелят от почитащите богинята Бастет египтяни.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: thevintagenews.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиАнкетиИсторияАлт. медицинаНовини