Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно В Древен Египет джуджетата се радвали на уважение и почит

В Древен Египет джуджетата се радвали на уважение и почит

В Древен Египет джуджетата се радвали на уважение и почит - изображение

В Древен Египет, особено през периода на Ранната Династия и Старото царство, джуджетата и пигмеите се радвали на високо социално положение, били възприемани като дар от боговете и се отнасяли към тях с най-високо уважение.

В онези времена се използвали три термина за хората с нисък и набит ръст: Денег, Данег и Даг, които съответно се превеждат като "малък човек", "джудже" и "пигмей".

Първото изображение на египетско джудже се намира в царския некропол в Абидос и датира от времето първата династия /около 3100 – 2890 г. пр. н. е./.

Тези изображения са врязан в каменни стели /плочи/, които са поставени в допълнителните гробници около тази на царя. Обикновено тези допълнителни гробници били запазени за най-верните слуги на царя.

Божеството джудже Бес

Тези артефакти подсказват, че по време на първата династия джуджетата са работели и са служили пряко на царя и царското семейство.

По време на първата династия джуджетата често заемали специални и изключителни постове, които по принцип се давали на най-високопоставените аристократи като принцовете и жреците.

Най-известното джудже в Египет е държавният служител Себнеб, който живял през късната четвърта династия и вероятно е служил на цар Шепсескаф и неговите наследници. Той бил женен за жена с нормален ръст и имал две дъщери, като и двете били с нормален човешки ръст.

Статуя на Сенеб, съпругата му и двете им дъщери

По-късно през периода на Старото Царство джуджетата упражнявали предимно лесни, но артистични професии като бижутери, шивачи, виночерпци и дори пазачи на животни.

Царските пазачи на животни се грижели за домашните любимци на царя като ловни кучета, домашни котки и гвенони /вид маймунки/.

На един уникален релеф от мастаба на високопоставения Нянкнесв /шеста династия/ е изобразено джудже, което разхожда леопард.

На специални събития и празници древните египтяни наемали пигмеи, които да танцуват и да забавляват хората.

След края на Старото царство социалното положение на джуджетата рязко паднало и отношението към тях напълно се променило.

Вместо уважавани, по време на Средното царство /2055 – 1710 г. пр. н. е./ и Новото царство, джуджетата били малтретирани и унижавани по всеки възможен начин. Изображенията на джуджетата от тези периоди имат за цел да ги осмеят и иронизират.

източник: thevintagenews.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл