Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Най-популярните хорър книги на всички времена – Част 2

Най-популярните хорър книги на всички времена – Част 2

Най-популярните хорър книги на всички времена – Част 2 - изображение

Литературният жанр ужаси или хорър няма много добра репутация сред критици и повечето читатели. Някои заклеймяват този тип книги, твърдейки, че не представляват качествени произведения на изкуството. Освен, разбира се, ако не сте Стивън Кинг. Изглежда световноизвестните и успешни хорър автори все пак се ползват с определен респект.

Въпреки всички предубеждения, които може би таите към жанра, едни от най-великите и най-продавани книги на всички време принадлежат именно към категория ужаси.

Снимка на ръце

Защо ни доставя удоволствие да четем за смразяващи кръвта истории е съвсем друг въпрос (за съвсем друга статия) – фактът, че ни харесва, не се променя. Или по-точно някои от нас са любители – било то ревностни или епизодични. Все пак има достатъчно фенове на хорър жанра, за да може продажбите на милиони книги всяка година да стават реалност.

Ако не сте чели всички книги в списъка, това е перфектният момент да отидете до кварталната книжарница, да си вземете един роман и да се потопите в призрачната атмосфера, осеяна с духове, чудовища и могъщи зли сили. Ако прехвърлите днешната си доза от ужаси, не се притеснявайте – просто сложете книгата във фризера (както Джоуи и Рейчъл от сериала "Приятели" правят) и изчакайте ден-два. Междувременно хапнете някои от сладките, които сте си запазили от Хелоуин и ще се почувствате по-добре.


"Ужасът в Амитивил" на Джей Ансън

Семейство Лутц и авторът на книгата Джей Ансън твърдят, че "Ужасът в Амитивил" се базира на истински преживявания, но повечето хора приемат книгата за художествена измислица. Дали думите на семейство Лутц са истина или плод на тяхното въображение, е нещо, което всеки читател трябва да реши за себе си. Това, което със сигурност се е случило, е извършеното през 1974 г. от Роналд ДеФо убийство на собственото му семейство в къщата им в Амитивил, Ню Йорк. Година по-късно семейство Лутц се нанася в същата сграда, но бързо напускат къщата, след като настояват, че са станали свидетели на ужасяващи паранормални явления. Освен книга по думите на последните обитатели на къщата е направен и много успешен филм.


"Интервю с вампир" на Ан Райс

Трудно е да си представим колко неочаквано и завладяващо е било произведението на Ан Райс за читателите от 1976 г. Известената писателка на готически романи написва кратка история през 60-те години на 20-ти век за интервю с вампир, но не прави опити да публикува творбата си. След трагичната смърт на дъщеря си през 1970 г., Райс изпада в тежка депресия, но след 3 години решава да превърне кратката история в роман. Новата й книга обаче се оказва трудна за публикуване, като писателката получава отказ след отказ, докато не успява да си осигури литературен агент. Когато "Интервю с вампир" най-после успява да излезе на пазара, авторката получава голям аванс. Както времето показва, тези пари са се превърнали в добра инвестиция, тъй като готическият роман се превръща в класика.


"Призрачна история" на Питър Строб

"Призрачна история" се превръща в мигновен бестселър и продължава да е една от най-продаваните книги на ужасите на всички времена. Историята е разказана от гледната точка на петима приятели, които прикриват страшна тайна, но въпреки това се събират всяка година, за да си разказват истории за призраци. В "Призрачна история" петимата другари започват да получават обсебващи сънища, които ги убеждават, че тъмното им минало ги преследва в настоящето. Сюжетът представлява перфектната комбинация от класическите елементи на разказите за духове и модерния литературен стил.


"Свърталище на духове" на Шърли Джаксън

Фабулата на литературната хорър класика проследява действията на паранормалните изследователи, които се преместват в разпадащо се имение, за да намерят доказателство за свръхестествените сили, за които се смята, че обитават сградата. Шърли Джаксън оставя на читателите да решат дали призраците от историята са реални или плод на опънати нерви и разклатена психика. Книгата е изпълнена със спиращи сърцето моменти и неочаквани обрати, които са и причината "Свърталище на духове" да не губи статуса си на бестселър.


"Примката на призрака" на Хенри Джеймс

Публикуван през 1898 г., класическият роман на Джеймс е изненадващо модерен и гарантира да предизвиква кожата ви да настръхне. Това, което прави тази книга толкова ужасяваща, е неясният начин, по който авторът представя историята на гувернантката, на чиято грижа са поверени две деца. В даден момент младата възпитателка решава, че призраците на двама починалите служители на дома обитават имението и вероятно обладават поверените й малчугани. Някои читатели интерпретират "Примката на призрака" като буквална история за духове, докато други определят действията на гувернантката като на човек, който губи разсъдъка си и поради това е ненадежден разказвач. Изобилието на аргументи и за двете тези може да доведе до оживени дебати с феновете на хорър романа. Независимо коя теория поддържате, едно нещо е сигурно: ужасяваща история ще остави траен отпечатък в съзнанието ви.

За да разберете кои са останалите хорър класики, прочетете първата част на статията ТУК!

По статията работи: Нора Маркова
Източник: thoughtco.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиИсторияАнкетиЛюбопитноРецепти