Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Най-популярните хорър книги на всички времена – Част 1

Най-популярните хорър книги на всички времена – Част 1

Най-популярните хорър книги на всички времена – Част 1 - изображение

Литературният жанр ужаси или хорър няма много добра репутация сред критици и повечето читатели. Някои заклеймяват този тип книги, твърдейки, че не представляват качествени произведения на изкуството. Освен, разбира се, ако не сте Стивън Кинг. Изглежда световноизвестните и успешни хорър автори все пак се ползват с определен респект.

Въпреки всички предубеждения, които може би таите към жанра, едни от най-великите и най-продавани книги на всички време принадлежат именно към категория ужаси.

Снимка на ръце

Защо ни доставя удоволствие да четем за смразяващи кръвта истории е съвсем друг въпрос (за съвсем друга статия) – фактът, че ни харесва, не се променя. Или по-точно някои от нас са любители – било то ревностни или епизодични. Все пак има достатъчно фенове на хорър жанра, за да може продажбите на милиони книги всяка година да стават реалност.

Ако не сте чели всички книги в списъка, това е перфектният момент да отидете до кварталната книжарница, да си вземете един роман и да се потопите в призрачната атмосфера, осеяна с духове, чудовища и могъщи зли сили. Ако прехвърлите днешната си доза от ужаси, не се притеснявайте – просто сложете книгата във фризера (както Джоуи и Рейчъл от сериала "Приятели" правят) и изчакайте ден-два. Междувременно хапнете някои от сладките, които сте си запазили от Хелоуин и ще се почувствате по-добре.


"Заклинателят" на Уилям Питър Блати

Филмовата адаптация на тази книга се превръща в такъв феноменален успех, че много хора не подозират, че източникът на кино класиката всъщност е хорър роман. Авторът на публикуваната през 1971 г. творба Питър Блати поддържа тезата, че сюжетът на "Заклинателят" е базиран на реални събития. Католическата църква наистина изпълнява практика за прогонване на зли духове, наречена екзорсизъм, въпреки че служителите й рядко извършват този ритуал след 60-те години на миналия век. Успехът на филма всъщност събужда интереса относно екзорсизма, като броят на ентусиастите, опитващи се да "излекуват" обсебване от зли духове, поголовно се увеличава. В определен момент Католическата църква се налага да се намеси, за да спре действията на неквалифицирани свещеници, които изпълняват ритуалите без необходимите знания и обучение, понякога водещи до трагични резултати.


"То" на Стивън Кинг

Разбира се, Стивън Кинг е част от списъка за най-популярни хорър романи на всички времена. Един от най-ужасяващите литературни герои, който кара кръвта ви да замръзне, е клоунът Пениуайз, познат още като То. Независимо от факта, че книгата е публикувана за първи път през 1986 г., "То" продължава да е завладяваща и интригуваща история за победата на доброто над абсолютното зло. Бестселърът също така успява да накара всички читатели да гледат на клоуните с други очи.


"Дракула" на Брам Стокър & "Франкенщайн" на Мери Шели

Две от най-старите и известни хорър романи са също и едни от най-продаваните, въпреки че е трудно да се определи точният брой, защото двете класики са част от публичния домейн (може да ги намерите и прочетете безплатно в интернет, ако искате). "Франкенщайн" на Мери Шели се смята за първия роман на ужасите, а нейната история за създанието, направено от частите на различни трупове и реанимирано чрез употребата на странни научни техники, продължава да пленява ума и да повдига въпроса за последиците и от нашите действия и това, което създаваме.

"Дракула" е може би един от най-познатите хорър романи, който обаче първоначално не донася слава и почести на създателя си Брам Стокър. Всъщност авторът умира в изключителна бедност, като литературната му творба започва скорострелно да акумулира почитатели, след като неофициално бива адаптирана за сценичната постановка "Носферату". Заедно с другата хорър класика "Франкенщайн" всяка година се печатат и продават десетки милиони копия на "Дракула", като сюжетът и персонажите от книгата не спират да вдъхновяват поколения читатели, писатели и режисьори. Дракула продължава да живее!


"Цветя на тавана" на В. С. Ендрюс

Една от най-разпознаваемите творби на Ендрюс е считана за готически хорър и представлява един от най-успешните бестселъри в категорията модерен роман на ужасите. "Цветя на тавана" е първата част от "Сага за Долангенгър", която разказва историята на деца, които стават жертва на неописуем тормоз от ръцете на своята собствена майка. Самият сюжет е толкова обезпокоителен, поради факта че не са използвани никакви свръхестествени елементи, а потресаващите моменти са плод на човешки действия. "Цветя на тавана" е един от най-добрите примери в хорър жанра, доказващ, че най-големият ужас представлява нечовечността към другия човек.

За да разберете кои са останалите хорър класики, прочетете втората част на статията ТУК!


По статията работи: Нора Маркова

Източник: thoughtco.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

4.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиИсторияАнкетиЛюбопитноРецепти