Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Най-дълголетните животни в света

Най-дълголетните животни в света

Най-дълголетните животни в света - изображение

Хората се гордеят с високата продължителност на живота си, но от гледна точка на дълголетие Хомо Сапиенс не може да се сравнява с някои акули, китове, саламандри и дори миди. В тази статия са поместени 11 от най-дълголетните представители на различни видове животни.

Царица-майка термит – най-дълголетното насекомо (50 години)

Всяка колония от термити се управлява от царица-майка термит, чиято възраст може да достигне 50 години. Останалите термити, които представляват по-голямата част от колонията, живеят най-много една или две години.

Японският шаран кои – най-дълголетната риба (50 години)

В дивата природа много малко риби успяват да оцелеят повече от няколко години, като дори добре обгрижвана златна рибка рядко живее повече от 10 години. Въпреки това японският шаран кои, когато е добре гледан, има продължителност на живота от 50 години. Някои дори твърдят, че рибата кои може да просъществува повече от 200 години.

Ара – най-дълголетната птица (100 години)

Тези разноцветни папагали могат да оцелеят близо 60 години в дивата природа, докато в плен живеят до 100 години. Въпреки дълголетието си тези красиви птици са застрашени поради желанието на хората да ги имат като домашни любимци и унищожаването на местообитанията им.

Пещерният саламандър – най-дълголетното земноводно (100 години)

Учените обясняват високата продължителност на живота на саламандъра чрез необикновено бавния му метаболизъм. Близо 15 години са необходими на земноводното, за да достигне зрялост, като се размножава на всеки 12 години.

Човекът (Хомо Сапиенс) – най-дълголетният примат (100 години)

Във всеки един момент в света се намират близо 500,000 хора, които са навършили 100 или повече години. Това постижение на човешката раса обаче е сравнително скорошно, като е станало възможно благодарение на развитието на медицината, сътрудничеството и земеделието. Преди хиляди години щастливците от представителите на Хомо Сапиенс са достигали максималната възраст от 30 години, а само до преди триста години средностатистическата продължителност на живота е 50 години.

Гренландският кит – най-дълголетният бозайник (200 години)

Огромният воден бозайник може да живее повече от 200 години благодарение на уникалните си гени, които са устойчиви на мутации. Сравнително бавният метаболизъм на животното и арктически води, които обитава, също оказват въздействие върху продължителността на живота.

Слонската костенурка – най-дълголетното влечуго (300 години)

Слонската костенурка, която се среща само на Галапагоските острови, е възможно да живее 200 години в плен, а в дивата природа вероятно повече от 300 години. Както някои други животни в този списък, изключително бавният метаболизъм е причината за забележителното дълголетие на влечугото.

Гренландската акула – най-дълголетната акула (400 години)

Гренландската акула се класира като най-дълголетната от своя надразред поради изключително студените води на Атлантическия океан, сравнително бавния й метаболизъм и отровното вещество в месото й, което я превръща в нежелана плячка. На гренландската акула са й необходими повече от 100 години, за да започне да се размножава.

Соленоводната мида Arctica Islandica – най-дълголетното мекотело (500 години)

Учените са установили, че соленоводната мида от вида Arctica Islandica може да оцелее повече от половин хилядолетие, след като откриват екземпляр на приблизително 500 години. Този вид мекотело е изключително популярна храна в някои части на света, така че повечето представители не могат да се похвалят с такава внушителна възраст.

Ендолити - най-дълголетните микроорганизми (10,000 години)

Определянето на продължителността на микроскопичните организми е сложно, тъй като в известен смисъл бактериите са безсмъртни, защото се размножават чрез постоянно делене на клетките. Терминът ендолити включва всички бактерии, плесени, амеби и водорасли, които живеят дълбоко под земята в пукнатините на скалите. Изследванията доказват, че някои индивиди от тези колонии преминават през клетъчно делене на всеки сто години, позволявайки на микроорганизмите да живеят близо 10,000 години.

Медузата Turritopsis Dohrnii – най-дълголетното безгръбначно (потенциално безсмъртно)

Изключително трудно е да се определи точната възраст на една медуза, тъй като безгръбначните са прекалено деликатни, за да бъдат обстойно изследвани в лабораторни условия. Въпреки това списъкът с най-дълголетните животни няма да е пълен, ако не се добави медузата Turritopsis Dohrnii, която притежава умението да се трансформира обратно в началния си етап на полип, след като достигне полова зрялост. Тази способност прави безгръбначното потенциално безсмъртно.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: thoughtco.com
Снимки: unsplash.com

 

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСпортЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаСнимкиИсторияТестовеПсихологияЛеченияЗаведения