Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Мистериозната тъмна страна на 13 известни исторически личности – част 1

Мистериозната тъмна страна на 13 известни исторически личности – част 1

Мистериозната тъмна страна на 13 известни исторически личности – част 1 - изображение

Хората имат кратка и дори избирателна памет, когато става въпрос за история. Ако някой е направил нещо добро за човечеството, ние сме склонни да забравим лошата му страна, или пък обратно. Такъв е случаят с много исторически личности. Като всеки от нас, те имат тайна лоша страна, която днес ще споделим с вас.

Майка Тереза (1910-1997)

Майка Тереза

Снимка: independent.co

Католическата монахиня и мисионер е родена в Скопие (днес столица на Македония), въпреки че прекарва по-голямата част от живота си в Индия.

Тя отдава живота си на борбата с бедността и болестите в Африка, включително ХИВ и СПИН. Тереза получава множество отличия, включително през 1962 г. наградата за мир Рамон Магсейсей, а през 1979 г. още по-престижната Нобелова награда.

Въпреки това тя заклеймява противозачатъчните, което се оказва пагубно за ограничаването на епидемията. Заради заможните си дарители, тя разполага със завидни финансови средства, с които може да си позволи да построи най-голямата изследователска болница в света, но вместо това нейните болници и пациенти тънат в бедност и мизерия. Майка Тереза твърди, че такова е желанието на Бог.

Нелсън Мандела (1918-2013)

Нелсън Мандела

Снимка: reference.com

Нелсън Мандела е южноафрикански политик, филантроп и революционер. Той е роден в Мвезо в кралското семейство Тембо.

Мандела завършва право в университета във Форт Хеър и в Уитуатърсранд. Бурният му активизъм и ярко политическо присъствие в крайна сметка го превръщат в първия чернокож президент на Южна Африка. Той е ръководител на Умконто ве Сизве – терористичното крило на Южноафриканската комунистическа партия. На съдебния процес срещу Мандела той е признат за виновен за 156 акта на насилие, включително организирането на бомбени атентати на обществени места.

Мартин Лутър Кинг (1929-1968)

Мартин Лутър Кинг

Снимка: uky.edu

Мартин Лутър Кинг е роден на 15 януари 1929 г. Той е американски пастор, активист, хуманитарист и лидер на Движението за права на афроамериканците.

Кинг се превръща в активист за правата на чернокожите още в началото на своята кариера. На 14 октомври 1965 г. той получава Нобелова награда за мир заради борбата си срещу расизма чрез ненасилствена съпротива. Той има докторска степен по систематична теология от Бостънския университет. Неговите критици го обвиняват в прелюбодеяние и твърдят, че е имал много любовни афери. Много от тези твърдения са просто медийни спекулации, но Ралф Абърнати, който е автор на биографията му, предполага, че съществува вероятност обвиненията да са истина.

Албърт Айнщайн (1879-1955)

Албърт Айнщайн

Снимка: bio.com

Албърт Айнщайн е теоретичен физик и научен философ, който разработва теорията на относителността, един от двата стълба на съвременната физика. Айнщайн е роден в Улм в кралство Вуртемберг в границите на Германската империя, на 14 март 1879 г.

Неговата съпруга Милева Марич също е брилянтен физик и се предполага, че Айнщайн вероятно е почерпил от нея някои от своите идеи. Година преди да се оженят Марич ражда дъщеря на име Лизерл, докато Айнщайн е далеч. Лизерл била дадена за осиновяване и Айнщайн никога не вижда първородното си дете. По-късно Милева го напуска, защото научава за силното привличане между него и братовчедка му Елза.

Исак Нютон (1642-1726)

Исак Нютон

Снимка: alchetron.com

Нютон е роден през далечната 1642 г. в Уолсторп Манор, селце в графство Линкълншър. Той е известен английски физик и математик.

Нютон създава законите за движението и допринася за смятането и до голяма степен полага основите на съвременната физика. Освен това е и алхимик. Той вярвал, че може да създаде т. нар. философски камък: митичното вещество, което може да превръща всеки метал в чисто злато, както и да удължава живота. Нютон посвещава по-късните години от живота си на алхимията.

Аристотел (384-322 пр. н. е.)

Аристотел

Снимка: famous-mathematicians.com

Той е древногръцки философ и учен, роден в град Стагира, Халкидики, в северната периферия на класическа Гърция.

Аристотел е възприеман като един от най-влиятелните мислители, но не се интересувал много от жените. Изглежда великият философ бил женомразец, което проличава в неговите слова: "жените вероятно са низши същества… уродливост."

Към втора част > > >

източник: tapoos.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛичностиИсторияПсихологияСнимкиТестовеЗдравни съветиЛюбопитноРецептиАлт. медицинаВидеоНаправления в медицинатаСпортКомпании и организацииОткритияГеография