Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Лагом - шведската философия за щастие и домашен уют

Лагом - шведската философия за щастие и домашен уют

Лагом - шведската философия за щастие и домашен уют - изображение

В стремежа си към щастие често прибягваме до различни национални рецепти за хармония и радост в нашия живот. Всички знаем какво е хюга – датската философия на уюта, близостта с любимите хора и щастието от живота.

А чували ли сте за лагом? Шведската лагом (lagom) философия е подобна на хюга, но се откроява с практичността си.

Това не е толкова мотивационен химн на щастливия живот, а съвкупност от конкретни препоръки, които ще ви помогнат ефективно да премахнете бъркотията във вашата къща, график и ум, така че желаното щастие да е факт.

Същност на философията "лагом"

От езикова гледна точка думата "лагом" означава "умереност“ - чувството за богатство: имате всичко и не изпитвате остър недостиг на нищо (не само за материални неща). Лагом е балансът между работа и личен живот, грижата за природата, разумния минимализъм и лаконичния шведски стил.

Не става въпрос за "това, което можете да получите". Това е повече за вредата от постоянната надпревара за нещо повече. В края на краищата това е желанието да притежаваме нещо извън нашите истински нужди, което ни кара да работим денонощно, а след това да купуваме ненужни неща, на които нямаме време да се наслаждаваме.

Тези принципи ни помагат да хармонизираме всички аспекти на живота, да дишаме свободно и да получим време и възможност да се чувстваме щастливи.

Лагом в обзавеждането

Шведите са майстори на подреждането. Според тях човек може да се отпусне само в добре обмислена къща. Помислете за вашите нужди и създайте зона (дори и малка) за всеки тип дейност.

Подредете мебелите на разстояние един от друг, така че между тях да има "дишащо пространство", а очите ви да могат да съзерцават красотата на всеки един от тях.

Вместо картини и плакати, сложете картини на пейзажи, на които сте се възхищавали по време на ваканцията си – спомен за безгрижните дни.

Вместо килими, които трудно се почистват правилно, използвайте такива, които са лесни за поддръжка.

За да придадете на дома си  естествена светлина, закачете прозрачни завеси и изберете бели или сиви нюанси за стените си.

Когато стане тъмно, запалете свещи - те топлят душата.

Лагом, докато подреждате

За постепенно намаляване на броя на елементите премахвайте дреха или предмет -  всяка седмица от всяка една стая във вашия дом.

Когато купувате нещо ново, отървете се от 2 стари неща.

Когато почиствате гардероба си, извадете дрехите от закачалките и отстранете 5 от тях. След това подредете дрехите по важност. Онези, които са останали без закачалки, са за боклука.

Изпълнете правилото "едно докосване" с всички хартиени неща: веднага щом вземете документ го приберете на правилното място или го изхвърлете.

Лагом по време на работа

Започнете да се събуждате половин час по-рано, за да не бързате за работа. Усещате ли чувството на контрол и увереност.

Сутрин бавно изпийте чаша чай/ кафе от любимата си чаша, за да се насладите на предстоящия продуктивен ден.

Ако работата ви го позволи, планирайте да отидете малко по-рано от обикновено: знаейки, че ще тръгнете по-рано, ще започнете да работите по-ефективно.

Пийте кафе с вашите колеги: това подобрява работната атмосфера и увеличава ефективността на работата.

Лагом и почивка

Опитвайте се да си легнете навреме всеки ден.

Направете си вечерна разходка, недалеч от дома ви. Това е чудесен начин да се отпуснете и да се настроите за сън.

Не планирайте нищо в един от вашите уикенд дни - оставете деня за възстановяване на баланса и за комуникация със семейството си.

Лагом и природа

Една разходка сред природата е идеално решение според лагом философията. За да са приятни вашите разходки, купувайте красиво, удобно и висококачествено оборудване и подходящи дрехи. Така ще усетите истинския комфорт.

За да "донесете" природата у дома, използвайте естествени материали във вашия интериор като дърво, вълна, метал.

Купете  си стайни растения. Полезно е да си ги разменяте с познатите си – още една причина за приятна комуникация.

Украсявайте дома си със свежи цветя, билки възможно най-често.

Засадете семена на  (билки и зеленчуци) в саксиите, грижете се за тях и след това използвайте резултатите от работата си по време на готвене.

Ланом и отношението към живота

По-добре е да замените въпроса "Щастлив ли съм?" С "Удовлетворен ли съм от живота си?" Остатъците от щастието могат да доведат до разочарование.

Научете се да се грижите за себе си, без да го възприемате като егоизъм: пълна почивка, моменти на самота, отказ да изпълните строги срокове - всичко това не е прищявка, а необходимост.

Приемете факта, че винаги има малък дисбаланс в живота. Понякога трябва да работите повече - понякога нямате време. Престанете да се опитвате да контролирате всичко и просто се отпуснете.

Изчистете ума си от кошчето - намалете времето, което прекарвате онлайн и взиране в телевизора.

Предпочитайте качеството на комуникацията с количеството: заменяйте комуникацията чрез социални мрежи и посланици с лични срещи с приятелите и семейството си.

Намерете време да направите това, което обичате, независимо дали става дума за печене на ястие, украса на дома или пеене. Това може да бъде всичко, ако ви носи радост и творческа самореализация.

По принцип в тези съвети няма нищо необичайно - това е вид домакинска философия на шведския народ; мъдростта на много поколения  от векове. И все пак това са най-простите неща, които ни липсват в ежедневието, което ни поглъща. Лагом философията ни кара да си ги припомним и да организираме живота си така, че да имаме време и енергия за тези прости неща.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиИсторияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСоциални грижиПсихологияСпорт