Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Марк Аврелий за нужната мотивация да станеш сутрин и да отидеш на работа

Марк Аврелий за нужната мотивация да станеш сутрин и да отидеш на работа

Марк Аврелий за нужната мотивация да станеш сутрин и да отидеш на работа - изображение

"Ако създадем работни места, които позволяват на хората да намерят смисъл в своя труд, ще успеем да променим човешката природа, така че да цени работата", пише психологът Бари Шварц в своите разсъждения за мотивацията на хората да се трудят. 

Човешката природа е странно и непостоянно животно. "При предоставянето на дори най-малкото извинения един индивид ще избере да не работи- заключва Джон Стайнбек в своя дневник за творческите процеси, докато се труди върху романа, който скоро ще му донесе литературното отличие "Пулицър", а по-късно и Нобеловата награда.

Работният процес има много по-различно значение за твореца отколкото за обикновения човек, който работи от 9:00 до 17:00 часа. Дори и тези щастливци, които усещат дълбокия смисъл от труда си, понякога (или често) се поддават на "магическата парализа", произлизаща от мисълта, че трябва да станат утре сутрин и да отидат на работа. Какво тогава се очаква от нас да направим в подобни дни, когато едвам намираме достатъчно мотивация да се надигнем от леглото?

Преди близо две хиляди години – в период, когато голяма част от хората не са работили, за да намерят смисъл и цел в живота си, а за да осигурят прехраната си чрез тежък труд – великият римски император и философ стоик Марк Аврелий предоставя толкова необходимия и търсен отговор в сборника си с размисли "Към себе си". В своя незаменим дневник с размишления се съдържат безценни философски анализи за това, как да започнем всеки ден уравновесени и целенасочени и каква е всъщност тайната за пълноценен живот.

Марк Аврелий пише:

"На разсъмване, когато имате проблеми със ставането от леглото, си задайте въпроса: Трябва да отида да работя като всяко човешко същество. От какво мога да се оплаквам, ако правя това, за което съм роден – нещата, заради които съществувам на този свят? Или съм създаден, за да лежа под завивките на топло?"

На естествения отговор на ума, че стоенето в леглото е приятно, Аврелий отговаря:

"Значи сте родени да се чувствате приятно? Вместо да действате и да усещате нови неща? Не виждате ли растенията, птиците, мравките, паяците и пчелите, които изпълняват своите индивидуални задачи, подреждайки света по най-добрият възможен начин? А вие не искате да вършите отредената ви като човешки същества работа? Защо не изпълнявате това, което природата ви изисква?"

Марк Аврелий настоява, че нашата природа е да живеем в служба на останалите – да им помагаме и да допринасяме към световното благо. Следователно всяка съпротива срещу тази естествена и вродена цел е отричане от нашата същност и представлява абсолютна липса на любов към самия себе си.

"Не обичате себе си достатъчно. Иначе бихте обичали и своята природа и това, което тя изисква от вас."

Много векове преди психолозите да обособят така наречения "поток" на креативността в творческата работа, той разпознава сложната концепция по следния начин:

"Когато хората са обсебени от това, което правят, те биха предпочели да спрат да се хранят или да спят, отколкото да се откажат от практикуването на занаята си."

"Толкова незначителна ли е помощта, която може да окажете на някого? Не си ли струва усилието?"

Марк Аврелий отново разглежда въпроса в друго разсъждение:

"Когато се затруднявате да станете от леглото рано сутрин, запомнете, че вашата основна характеристика – това, което определя дали сте човешко същество – е умението да работите добре с останалите."

По статията работи: Нора Маркова

Източник: brainpickings.org

Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлТестовеПсихологияСнимкиЛюбопитноГеографияСпорт