Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Всичко в живота ви се случва с причина

Всичко в живота ви се случва с причина

Всичко в живота ви се случва с причина - изображение

Надали има човек, който не е чувал израза "Всичко в живота се случва с причина". Но от къде произлиза тази представа за непрестанни причинно-следствени връзки в живота?

Античният философ Аристотел дава едно чудесно обяснение. В своето доживотно търсене на смисъла на екзистенцията, той успява да проницае една от най-важните житейски истини. Той достига до две абсолютни константи в живота.

Първата е, че Вселената непрестанно се променя, развива и това, което е днес, никога няма да бъде същото. А втората той нарича ентелехия – абстрактно начало, което формира материята, усъвършенства я и я докарва до някакви крайни реалии. Основоположникът на философията смятал, че нещата се случват днес, поради някаква бъдеща цел, която може да дойде утре, а може и след по-дълго време.

Всички избори, които правите; всеки резултат, произхождащ от тези избори; хората, които влизат в живота ви, както и тези, които го напускат – всички тези неща са свързани и имат причина да настъпят.

ЗАЩО ДА ВЯРВАТЕ В ТОВА

Истината е, че колкото и да се опитвате да контролирате живота си, има неща, които просто няма как да управлявате. Съществуват фактори, които могат да афектират плановете ви и да променят изцяло резултатите, които сте очаквали. Но какво ще ви донесе тази философия в личен план, ако започнете да живеете според нея.

1. Използвайте негативите, за да ги трансформирате в гориво за едно по-добро Аз

Тази мисъл може да бъде много утешителна, когато минавате през неприятности, семейни трагедии и пр. Когато животът стане труден, трябва да знаете, че това може да е, с цел да станете по-силни, да се научите да сте самостоятелни и пр.

Разбира се, след всяка неприятност трябва да научите урока си, да поемете отговорност, но да не забравяте, че това е само изпитание, просто парченце от големия пъзел на живота, който трябва да подредите.

2. Облекчава болката

Защо човечеството е толкова силно привързано към религията в продължение на милиони години? Защото дава обяснение. Предоставя смисъл, към който човек може да се обърне, когато изпита болка.

Но когато загубиш някого, можеш да се надяваш, че е отишъл в Рая, или просто да мислиш, че е починал с причина да избегне бъдещи болести и мъки, за да не търпи унизителни старчески болежки или пр. Тази мисъл придава съвсем друга конотация на стресиращото събитие и ви кара да се чувствате една идея по-успокоени.

Този начин на разсъждение помага на много хора да продължат напред, след подобни тежки ситуации.

3. По-ясно определяте важните моменти от живота си

Сещате ли се за поне един момент в живота си, в който сте си казали „Ето това е! Затова си заслужаваше да мина през всичко това!“. Точно за тези ситуации ви говорим.

Вместо да се съсредоточавате върху негативното, с тази философия не само ще търсите, но и ще откривате по-лесно позитивните неща, които ви спохождат.

4. Вкарвате хармония в хаотичния си живот

Всеки е изпадал в ситуация, в която сякаш целият живот е някакъв хаос, който не би могъл да се вкара в някакъв ред.

Но позволите ли си да повярвате, че дори хаотичността и липсата на организация ви носят позитиви, ще направите крачка назад и ще погледнете над живота си много по-обективно. Това ще ви помогне да започнете да вземате по-добри решения, да обновите мотивацията си и да започнете да си поставяте по-ясни цели.

5. Учи ви на важни уроци

Нека се върнем към фразата "вселената не спира да се променя". Вие, като част от тази Вселена, също се развивате непрестанно. С всеки ден вие преминавате през опит, който ви учи на важни уроци, които малко по малко ви променят. Научавате се да гледате на нещата по различен начин.

Промяната е изключително важна част от живота. И именно философията на Аристотел я приветства силно.

Редактор: Милена Минчева

Източник: ideapod.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлАптекиСнимкиПсихологияИсторияЛюбопитноСпорт