Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Кучетата знаят кога сте щастливи

Кучетата знаят кога сте щастливи

Кучетата знаят кога сте щастливи - изображение

Независимо дали става въпрос за развълнувано махане с опашка или съчувствен наклон на главата, кучетата често показват, че могат да усетят емоциите ни. Науката все още не е казала тежката си дума, но доказателствата определено са полза на тази идея.

Според проучване кучетата са в състояние да направят разлика между щастлив и ядосан израз на човешките лица. Биологът Корсин Мюлер от Университета по ветеринарна медицина във Виена, Австрия и негови колеги тестват 11 кучета – включително Бордър коли, Фокстериер, Голдън ретрийвър, Немска овчарка и дори някои смесени породи – използвайки сензорен екран (тъчскрийн). Учените тренират кучетата да докосват щастливото или ядосано лице в замяна на лакомство. Те им представят горната или долна половина на лицата, за да се уверят, че животните не отговарят само на усмивка или оголване на зъби. Емоциите се отразяват от цялото човешко лице, не само устата, твърди Мюлер, чието изследване е публикувано в журнал "Current Biology" през 2015 г. 

Бордър коли

"Ако сте ядосани се появява бръчка между очите ви", обяснява той. "Формата на очите също е може да се промени."

И така, ако кучетата наистина са способни да открият емоция, те би трябвало да могат да го направят независимо коя част от човешкото лице наблюдават.

Време за показване на лицата

След като обучават кучетата, Мюлер и колегите му ги водят през ситуации, в които трябва да избират между непознати лица, с изрази на щастие или гняв. Изследователите представят на вниманието на животните една част от лицето на хората – горната, долната или лявата половина. Избират да показват лявата половина, защото предишни проучвания установяват предпочитанията на кучето към лявата част на лицето. Любимците, които избират щастливи изражения, преминават обучението си с наблюдение на различни части от лицата на непознати за тях хора.

Кучетата, обучени да реагират на ядосани лица, също са способни да изберат ядосания израз сред другите избори, които са помолени да направят. Все пак ученето на задачата им отнема повече време, отколкото на кучетата с щастливи лица. Мюлер смята, че забавянето се дължи на факта, че четириногите ни приятели правят негативни асоциации с гневните лица. Може би ядосаното лице за кучето означава, че няма да бъде погалено.

Най-добрият приятел на човека

Учените все още не знаят дали способността на кучетата да разграничават двата израза се дължи на минал опит или е резултат от процеса на опитомяване. Каквато и да е причината, не е изненадващо, че кучетата могат да познаят изражението на лицето, според Мюлер. "Те прекарват толкова много време с хората и имат безброй възможности да наблюдават човешкото лице". Остава въпросът дали кучетата, които нямат близка връзка с хора, биха постигнали същите резултати.

Редактор: Наталия Тотева

Източник: nationalgeographic.com

Снимки: unsplash.com, nationalgeographic.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиПсихологияАнкетиЛюбопитноИсторияСпортВидеоНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина