Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Кукла с хиджаб – новото бижу в колекцията на Барби

Кукла с хиджаб – новото бижу в колекцията на Барби

Кукла с хиджаб – новото бижу в колекцията на Барби - изображение

В продължение на десетилетия Барби е синоним на слаба блондинка с перфектни дълги крака и голям бюст. Образ, който не се харесва и до ден днешен на голяма част от родителите. За да отговорят на променящите се световни тенденции (и множеството критики) през годините, на пазара Барби влиза в различни образи – от афроамериканка с тъмен цвят на кожата до блондинка със закръглени форми.

За първи път от 58-годишната история на играчката, от компанията производител Мател обличат Барби с хиджаб. Дизайнерите вече са готови с новото амплоа, в което Барби влиза в ролята на фехтовач. Образът е вдъхновен от Ибтихадж Мухамад – световен олимпийски състезател в дисциплина сабя. Куклата ще бъде пусната онлайн през есента на следващата година.  

кукла с хиджаб

"Представям ви новата Барби, която е достатъчно силна и смела да носи сабя, маска и бойна екипировка. Готова е да превземе света", споделя Мухамад, която остава в историята като първият американски гражданин, който участва в Олимпийските игри и носи хиджаб.

Ибтихадж работи с дизайнерите на Мател, за да проектират куклата по неин образ и подобие – дрехите, косата и обувките. Но най-важни се оказват краката, които трябва да бъдат по-големи.

кукла с хиджаб

"Фехтовачите отделят много време, за да правят упражнения за крака. Те се стараят да са много издръжливи в това отношения. Очната линия е друг съществен детайл от моя образ. Тя трябва да е много добре наситена", обяснява Мухамад.

Състезателката разкрива, че като малко момиченце е играела със своята кукла Барби, обличайки я с хиджаб.

"Крайният резултат е впечатляващ. Много съм щастлива от новината, че момичетата по целия свят ще имат в колекцията си такъв вид кукла. Когато бях малка и си играех с нея, поястоянно я обличах с плат все едно носи хиджаб. Сега моята детска мечта се сбъдна, а чувството е неописуемо. Гордея се, че съм част от голямото семейство на Барби", споделя тя.

кукла с хиджаб

Новата Барби ще бъде част от линията "Shero". Поредицата стартира през 2015 г и представя образи на жени, които са образец за подражание – Габи Дъглас (олимпийски шампион), Ашли Греъм ( модел), Зендая (актриса) и др.

Барби с хиджаб

"Радостни сме от факта, да почетем Мухамад чрез нашето изобретение. Тя е истинско вдъхновение на жените и момичетата по целия свят. Ще продължаваме да работим усилено, за да увеличаваме колекцията. Добрите примери трябва да се показват", коментират от Мател.

източник: abcnews.go.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимки