Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Китайската 8-тонна космическа лаборатория Тиангун-1 може да се разбие над България

Китайската 8-тонна космическа лаборатория Тиангун-1 може да се разбие над България

Китайската 8-тонна космическа лаборатория Тиангун-1 може да се разбие над България - изображение

Специалистите предупреждават, че 8-тонната китайска космическа станция, която е обречена да измени траекторията си, може да се разбие над Европа в началото на април – но все още не е ясно кога точно ще се случи това и най-важното – над кои държави.

Тиангун-1  е сателитна лаборатория, която разполага с големи количества хидразин – токсичен и запалим химикал, който нанася големи поразии на човешкото тяло, включително отравяне на кръвта, бъбреците, белите дробове, централната нервна система, увреждания на очите, носа, устата и цялата респираторна система. Освен това води до  тежки изгаряния по кожата.

Американската аерокосмическа корпорация (ААК) предвижда, че китайската станция ще навлезе в атмосферата на Земята през първата седмица на април и че до повърхността на планетата ще достигнат части от металната конструкция. Европейската космическа агенция (ЕКА) не конкретизира периода и оставя по-голям прозорец от време за сблъсъка – между 24 март и 19 април.

Въпреки че не е ясно каква част от лабораторията ще изгори в атмосферата на път към земята, учените от ААК смятат, че е напълно възможно отделни отломъци да се разпръснат на територия от няколкостотин километра.

ЕКА предвижда, че навлизането в земната атмосфера ще се случи някъде около 43° северна географска ширина, като в този район са разположени държави като Испания, Франция, Португалия, Гърция и, да, България (нашата страна се намира от 41°14' до 44°13' северна географска ширина). ЕКА не може да даде точни координати и време на разбиването, дори когато моментът наближи. Прогнозите ще се обновяват всяка седмица, но според последните данни Тиангун-1 може и да се разбие и над територията на САЩ.

След като апаратът загуби радиовръзка с Китайската космическа агенция, той започна да навлиза във все по-ниска и ниска орбита и току-що започна да се плъзга в атмосферата на Земята. Той бе изстрелян през 2011 г.

Центърът за изследване на орбитални и атмосферни отломки на ААК (CORDS) предупреждава, че на борда на космическия апарат може да има високо токсични и корозивни вещества, които могат да оцелеят при навлизането в атмосферата и да достигнат до повърхността на Земята.

„За ваша безопасност не докосвайте никакви отломки, които откриете на земята, нито вдишвайте изпаренията, които могат да отделят.“

Въпреки че подобни космически апарати често преминават през земната атмосфера, в случая опасенията са по-големи, тъй като Тиангун-1 е с особено големи размери.

Джонатан Макдауъл, астрофизик от Харвардския университет, не е толкова разтревожен от предстоящото събитие, но все пак препоръчва на хората да бъдат внимателни.

„На всеки няколко години се случва нещо подобно, но Тиангун-1 е голям и плътен и трябва да го следим внимателно.“

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: bigthink.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации