Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Как да тренираме кучето си да не бяга

Как да тренираме кучето си да не бяга

Как да тренираме кучето си да не бяга - изображение

Кучето ви никога не спира да копае под оградата, за да избяга от задния двор? Или се шмугва веднага щом отворите входната врата? Ако случаят е такъв, то вероятно се чудите как да опазите кучето си.

Повечето пъти кучетата просто се измъкват, хукват навън и се връщат, но това не трябва да бъде приемано на шега. По този начин косматият ви приятел може да стане жертва на друго животно, да бъде блъснато от кола или затворено в приют и никога повече да не го видите.

Защо обаче кучетата правят това? Как да тренирате вашето да не бяга? Нека видим заедно каква е вероятната причина и различните опции за това как да го спрете:

Опит да се върне у дома

Ако наскоро сте се преместили на ново място, може би кучето ви е малко объркано и наистина не разбира това понятие. Всичко, което знае е, че мястото е друго и то трябва да се върне у дома, който познава.

Съвет: Опитайте да направите новия си дом възможно най-познат за кучето. Обкръжете го с всичките му любими неща, които миришат като у дома. Разведете го около новото пространство, за да може да подушва всичко в къщата и да се запознае с нея. Според www.visihow.com, това веднага ще създаде усещане за нещо познато.

И накрая, опитайте се да ограничите малко свободата на вашето куче на новото място. Когато мине малко време, извеждайте го на каишка, за да опознае новия квартал и мястото около дома. Лесно можете да разберете дали кучето ви е щастливо. Ако то е щастливо, ще се радва да стои вкъщи.

Навик

Това е свързано с всичко, което споменахме по-горе. Ако кучето ви е свикнало с много свобода в предишния си дом и внезапно се озове на ново място с ограничено пространство, то има шанс да опита всичко, за да се разхожда, само защото винаги е правило точно това. При тези обстоятелства ще трябва да научите как да тренирате кучето си да не избяга. Това е често срещано при бърза промяна в средата му, като преместване от спокойно място в голям град или някаква промяна в динамиката на домакинството, като ново бебе, брак или развод.

Съвет: Това поведение може да бъде ограничено с известно обучение. Затова е важно да учите кучето си да не бяга само защото може. Това вероятно ще отнеме известно усилие и време, заедно с някакво положително поощряване към промяна. Ако не виждате никаква промяна, е необходимо да наемете треньор.

Размножителен период

Това е по-често срещано при кучетата, които не са кастрирани. Всеки път, когато са разгонени, те целят да излязат в търсене на друго куче, за да задоволят нуждите си.

Съвет: Ако мислите за начини да тренирате кучето си да не избяга по тази причина, то трябва да се опитате да спрете тези нужди. Така че, отидете на ветеринар и го кастрирайте. Ако това не е опция, трябва да инвестирате в силна каишка, за да се борите ефективно с неговите инстинкти или да наемете обучител, за да промените поведението му.

Скука или самота

Точно като хората кучетата също са социални. Те винаги търсят внимание и се нуждаят от нещо интересно. Ако кучето е отегчено или самотно, защото сте заети и не се занимавате с него достатъчно, вероятно то ще бяга при всяка възможност.

Съвет: Според www.wikihow.com, важно е да обръщате внимание на кучето си. Въпреки че може да ви е трудно да намирате време в натоварения график, постарайте се да го направите ваш приоритет. Давайте му много обич и отделяйте малко време за ежедневни разходки. Това ще укрепи връзката ви с вашето куче и то няма да бяга.

Нещо ги плаши

Кучетата често се плашат от странни гледки или силни шумове и в такива моменти могат да опитат всичко, за да го избегнат. В края на краищата те не са от камък!

Съвет: Един от най-добрите начини да тренирате кучето си да не бяга, заради звуци е чрез репликиране на ситуацията, за да позволите на вашето куче да го приеме и да се отпусне. По този начин то няма да избяга в ужас. Освен това, ако знаете, че вашето куче се страхува от нещо като фойерверки или гръмотевици, подгответе предварително удобно и безопасно място за него, където да не може да избяга.

Нещо ги вълнува

Точно както страхът може да принуди някои кучета да бягат, така и възбудата. Например, ако кучето види котка, катерица или заек, докато го разхождате, то може да се опита да избяга, за да стигне до тях. Ако се случи, когато не сте наоколо? Ще избяга като ракета с лазерно фокусиране върху източника на вълнението.

Съвет: Можете да решите този проблем с малко обучение. Работете с кучето си, докато научи, че не може да хуква след нещо, само защото може. Ако смятате, че то се вълнува от нещо, опитайте се да използвате това нещо във вашето обучение. Разбира се, ние не предлагаме да използвате жив заек или катерица, но можете да ползвате играчка заек или нещо подобно и да го тренирате да запазва спокойствие покрай нея.

Лесно е

Друга причина, поради която вашето куче се опитва да избяга е, че има такава възможност. Ако се опитва да прескочи оградата или да копае под нея, то има шанс да се възползва от ситуацията. Няма какво да се лъжем, в края на краищата, кучетата се отегчават от пребиваването в ограничено пространство и копнеят за малко свобода.

Съвет: Според www.dogbreedsinfo.com, един от най-лесните начини да тренирате кучето си да не бяга е да проверите имота си и да поправите всички известни проблеми (като дупки в оградата), които могат да послужат на вашето куче като лесен авариен маршрут. Опитайте се да подсилите оградата си с павета или да оградите с бодлива тел, така че да не може да се измъкне. Слагайте му каишка ако излезе от входната врата.

И накрая, нека вашето куче знае, че връщането у дома е нещо добро. Хвалете го, когато се връща. Награждавайте го с лакомство. По този начин то ще научи, че връщането е много по-добро, отколкото бягането. Никога не трябва да му се карате, когато се връща обратно.

Важно е да развиете взаимно доверие, защото в противен случай кучето няма да слуша вашите команди. Опитайте се да установите връзка с него, винаги му показвайте любезност, играйте с него и го третирайте като част от вашето семейство. Доколкото е възможно (освен в случая с нов дом), избягвайте да използвате каишка, тъй като това единствено го стресира.

Източник: doggiedesires.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиВидеоИсторияЛюбопитноАнкетиПсихологияСпортНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина