Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Искате да сте продуктивни? Спрете да правите тези 5 неща

Искате да сте продуктивни? Спрете да правите тези 5 неща

Искате да сте продуктивни? Спрете да правите тези 5 неща - изображение

Високата продуктивност е Светият Граал на работното място. Вероятно вече сте се опитвали да управлявате времето си на работа по-добре. Чели сте съвети за приоритизиране на задачите и какво ли още не. Оказва се обаче, че по-голямата част от разбиранията ви за продуктивност са напълно грешни.

А ето и 5 най-общи схващания, които в действителност сриват възможностите да се справяте с крайните срокове в работата си и да сте възможно най-продуктивни.

СПРЕТЕ: Да вършите първо лесните неща
ВМЕСТО ТОВА: Отложете или елиминирайте маловажните неща

Това е едно от основните неща, които трябва да предприемете. Попълнете списъка си със задачи, разгледайте го и елиминирайте излишните и маловажните неща.

Излишно е дори да се захващате с подобни ангажименти. Ако имате възможност да не поемате отговорност за тях, това би бил най-добрият ви вариант. А и да сте решили, че ще свършите и незначителната работа, не означава, че трябва да започвате с нея или да й отделяте много от енергията си. Просто ще загубите голяма част от продуктивността си на вятъра. Началото на работния ден винаги трябва да започне с най-важните и най-трудните задачи.

СПРЕТЕ: Да се насилвате да ставате рано
ВМЕСТО ТОВА: Съобразете се с биологичния си часовник

Ранобудниците не представляват по-голямата част от света. Ако вие сте нощна птица, не се насилвайте да ставате, преди да е изгряло слънцето. Рано или късно това ще ви изиграе лоша шега. Недостатъчното наспиване ще доведе до умора, леност и липса на концентрация. Това са и най-големите врагове на ползотворната работа.

Много по-полезно би било да се опитате да съобразите работата си с биологичния си часовник. Това ще оптимизира работния ви ден, тъй като ще ви позволи да вършите задачите си, когато сте най-адекватни и най-енергични.

СПРЕТЕ: Да допускате стреса да надделява
ВМЕСТО ТОВА: Справяйте се с проблемите, преди да са се разраснали

Не се изпотявайте от най-малките казуси. Просто не се фокусирайте върху тях, а върху разрешаването им. Така ще предотвратите прерастването им в сериозни проблеми.

СПРЕТЕ: Да планирате предварително почивките си
ВМЕСТО ТОВА: Съобразявайте ги с нивата на енергичност

Много хора смятат, че 17-минутната почивка на всеки 52 минути може да доведе до прилив на енергия и продуктивност. Но ако сте се съсредоточили и работите повече от ефективно, защо да прекъсвате всичко. Вместо да планирате разпокъсани почивки през целия ден, просто следете нивата си на енергичност и ги ползвайте, само когато наистина имате нужда.

Освен това, помислете и как ще прекарате почивката си. Ако правите нещо, което ви отдалечава твърде много от работата, после трудно ще можете отново да се съсредоточите. Вместо да чатите на телефона, опитайте се да постоите на слънчева светлина и свеж въздух, да повървите и да се наслаждавате на малкото свободно време.

СПРЕТЕ: Да мислите, че хроничното отлагане е лош навик
ВМЕСТО ТОВА: Търсете причината за прокрастинацията

Хроничната прокрастинация не е просто лош навик. Ако ви се случва да отлагате всяка работа повече от необходимото, то може да имате много по-сериозен проблем, който се крие далеч под повърхността на навиците. Най-често срещаната причина за отлагането е несигурността и неувереността, че ще се справите с даден ангажимент. Хората, отлагащи работата си постоянно, са индикирани с по-високи нива на депресия, тревожност и фобии.

Ако усетите, че започвате да отлагате ангажиментите си, по-добре се замислете за първоизточника на това отлагане. Справите ли се с него, ще се справите с всякакъв вид работа повече от ефективно.

Редактор: Милена Минчева

Източник: fastcompany.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиСпециалистиЛюбопитноПроизводители