Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Три съвета за подобряване на продуктивността, предложени от блестящи умове

Три съвета за подобряване на продуктивността, предложени от блестящи умове

Три съвета за подобряване на продуктивността, предложени от блестящи умове - изображение

Често се случва да се окажем затрупани с работа, така че да не можем да си поемем дъх от насъбралите се ангажименти. Независимо дали сме на работното си място, занимаваме се с личен проект или просто се опитваме да се справим с всичко в един ден (понякога обстановката вкъщи е динамична колкото френски легион) е важно да знаем как да си починем, така че свършената от нас работа да бъде качествена.

Моментна промяна на средата

Уди Алън е американски режисьор, продуцент, драматург, комик и музикант, а работата му обхваща повече от шест десетилетия.

Като изпитан съвет относно повишаването на концентрацията той препоръчва промяната на обстановката, дори когато това включва обикновена рутинна процедура - да си вземем душ, да отидем от едната в другата стая или просто да излезем за кратко на чист въздух. Уди ни уверява, че едно кратко разсейване действа релаксиращо и предизвиква нов поток умствена енергия.

Дори да не можем изцяло да изключим мислите, които ни връхлитат относно работния процес, тази кратка почивка помага да се отпуснем и да продължим с нови сили това, с което сме се захванали.

Уди Алън

Уединение и дисциплина

Повечето от нас познават Стивън Кинг от неговите романи на ужаса, изпълнени с мистерия, научна фантастика и магически реализъм, с които завладява не едно или две сърца. Кинг ни казва, че след като веднъж успеем да си изградим ежедневни навици и следваме дадени предпочитани от нас ритуали, то процесът на работа протича много по-леко и приятно. Това включва ставането сутрин и лягането вечер по едно и също време всеки ден, както и пълноценния 8-часов сън. Добре е стаята, в която работим “да бъде чиста като нашата спалня“- мястото, на което обикновено сме свикнали да се уединяваме и да си почиваме.

Стивън Кинг

Закуска - баня - медитация

Владимир Набоков говори за своя сутрешен ритуал сякаш е зимна приказка. Той смята, че е добре да се събудим рано сутрин - към 7 часа, а звуците от нашия будилник да бъдат колкото може по-мелодични и весели.

Руският поет споделя, че често прекарва известно време в обмисляне на плановете за деня преди да стане от леглото, но е добре това време да не надвишава половин час.

След като веднъж сме станали, нужна ни е баня, закуска и медитация (в този ред) преди да се захванем сериозно с работа. Следобедната пауза включва разходка на красиво място с любим човек, а ако обедната ни почивка е твърде кратка и не можем да намерим подходящото място - и един подходящ човек би свършил достатъчно добра работа.

Владимир Набоков

По статията работи: Наталия Тотева
Източници: cnbc.com, imdb.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноСоциални грижиАлт. медицинаФизиологияХранене при...ЛайфстайлБотаникаСпециалистиПроизводителиЛечения