Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Слушането на музика на работа увеличава продуктивността

Слушането на музика на работа увеличава продуктивността

Слушането на музика на работа увеличава продуктивността - изображение

Слушането на музика по време на работа е един от спорните въпроси на нашето време. Някои хора споделят, че не биха могли да стоят дълго време на бюрото си, освен ако не слушат музика. Други пък имат нужда от пълна тишина, за да вършат работата си пълноценно. А има и хора, които дори не са се опитвали да работят на музика, защото наличието на слушалки на работното място им изглежда твърде непрофесионално.

Е, привържениците на тишината и изрядния професионализъм този път са от грешната страна. Едно малко по обем изследване, сравняващо продуктивността на няколко софтуерни инженери в продължение на 5 седмици, проследява колко работа вършат работниците в атмосфера на пълна тишина и под звуците на музика. Оказало се, че служителите свършили работата си много по-бързо, докато слушали музика.

Защо ли?!
Защото са се чувствали по-добре.
А човек, чувстващ се добре, е способен да върши много повече работа, отколкото ако не е в кондиция.

Науката, изследваща музиката и влиянието й върху продуктивността на хората, обаче не е толкова проста. Ефективната работа зависи от други фактори. Ето какво още трябва да знаете, преди да си пуснете някой от албумите на Бионсе да звучи като фон на работното ви място.

КАКЪВ ТИП МУЗИКА ИЗБИРАТЕ

Не всеки жанр би паснал и подпомогнал работата ви. Важният ключ за ефективността ви не е дали слушате музика, а каква музика слушате. Музикалният психолог д-р Дейвид Грийнбърг посочва едно изследване от 2007 г., в което на участниците им е пускана различна по стил музика, но винаги непозната за тях, докато са решавали когнитивни и конфликтни казуси. Това, което откриват, е, че музиката, която има дисонанс или липса на хармония, всъщност допринася за по-бързото изпълнение на задачата.

Дисонантната музика обикновено използва ноти, които не звучат съвсем правилно, за да създаде напрежение в мелодията, а не просто да се придържа към едни и същи монотонни акорди.

Д-р Грийнбърг подкрепя това твърдение, посочвайки, че дисониращата музика може да накара слушателите да бъдат по-бдителни. А по този начин и да повиши производителността.

КАКЪВ ТИП РАБОТА ИЗВЪРШВАТЕ

Това е другият важен фактор. Човешкият мозък работи различно в зависимост от задачите, които изпълнява. Най-общо казано, музиката повлиява положително в по-голямата част от професионалните направления. Най-добре обаче влияе на хора, извършващи повтарящи се дейности.

Интересни са резултатите от едно проучване на The Journal of the American Medical Association, което показва много по-добри резултати от хирургически операции, ако са били извършвани под звуците на музика.

За хората, работещи в сферата на информационните технологии, музиката също се оказва голям фактор. Продуктивността на програмистите например се вдига значително, когато слушат музика, а това засяга не само бързината, но и качеството на свършената работа.

Спорни са все още мненията относно фоновата музика по време на четене и писане. В тези две дейности някоя приятна песен може повече да навреди, отколкото да допринесе с нещо.

Поради огромното многообразие от музика и предпочитания на хора, е почти невъзможно учените да открият какъв точно тип музика води до най-голяма продуктивност. Комбинациите могат да бъдат твърде различни и индивидуализирани за всеки човек. Въпреки това, науката подкрепя слушането на музика на работното място, ако прави човек щастлив, разбира се.

Така че грабвайте слушалките и пускайте каквото ви е на сърце.

Редактор: Милена Минчева

Източник: wellandgood.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноНовиниПсихологияСнимкиТестовеАнкетиФизиологияОрганизацииАлт. медицинаНормативни актовеСпортРецептиОбразованиеИсторияЛеченияСпециалистиПроизводители