Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Илън Мъск призовава ООН да забрани роботите убийци

Илън Мъск призовава ООН да забрани роботите убийци

Илън Мъск призовава ООН да забрани роботите убийци - изображение

Илън Мъск и повече от 100 световни лидери и специалисти в областта на изкуствения интелект са се обединили и призовават ООН да наложи забрана за развитието на технологиите, свързани със създаването на роботи убийци.

Отворено писмо, подписано от Мъск, един от големите умове на Google Мустафа Сюлейман и 114 други специалисти по роботика и изкуствен интелект призовава ООН да предотврати "третата революция във военното дело" като забрани разработването на всички смъртоносни автономни оръжейни системи.

Отвореното писмо, пуснато по време на най-голямата в света конференция, посветена на изкуствения интелект – IJCAI 2017, която се проведе наскоро в Мелбърн, Австралия – предупреждава за едно близко бъдеще, в което автономни машини ще могат да избират и обстрелват цели, включително невинни хора.

Илън Мъск
Илън Мъск

"Веднъж разработени, те ще позволят въоръжените конфликти да се водят в много по-голям мащаб от всякога и по-бързо, отколкото хората могат да осъзнаят," пише консорциумът.

"Те могат да бъдат оръжия на терора, оръжия, които деспоти и терористи използват срещу невинното население и оръжия, които са хакнати, за да се държат по нежелан начин."

Това не е първият път, когато Мъск и хората от неговия високотехнологичен свят обединяват възгледи и усилия, за да привлекат вниманието към заплахата от автономните оръжия срещу човечеството.

Шефът на SpaceX и Tesla също така стои зад OpenAI – неправителствена организация, отдадена на развитието на етичните изследвания на изкуствения интелект.

Въпреки всички опасения и загрижеността на специалистите, продължаващото забавяне на създаването на ефективна забрана срещу автономните оръжия е накарало някои хора да се уплашат от опасностите, които поставя липсата на регулацията, особено имайки предвид бързото развитие на системите с изкуствен интелект.

"Не разполагаме с много време за действие," пише още в отвореното писмо. "Щом веднъж кутията на Пандора бъде отворена, ще бъде трудно да се затвори."

Третата революция, за която говорят специалистите, определя роботите убийци като вид технологичен наследник и следваща стъпка в историческото развитие, започнало от барута и стигнало до ядреното оръжие – иновации, които никак не са подобрили света, в който живеем.

Въпреки че новото отворено писмо, не е единствения пример за подобна кампания, за първи път представители на компании, занимаващи се с изследвания на изкуствения интелект – от 26 страни – правят съвместно изказване по въпроса, присъединявайки се към редиците на независими учени като Стивън Хокинг, Ноа Чомски и съоснователя на Apple Стийв Возняк.

"Броят на видните компании и личности, които са подписали това писмо засилва нашите предупреждения, че това не е хипотетичен сценарий, а много истинска и много притискаща заплаха, която изисква незабавни действия," казва основателят на компанията Clearpath Robotics, Раян Гарийпи.

"Не трябва да пропускаме факта, че за разлика от други потенциални приложения на изкуствения интелект, който все още си остава в измерението на научната фантастика, автономните оръжейни системи са на прага на развитието си в момента."

Именно на този въпрос трябва да се наблегне. Докато кошмарът на автономните оръжейни системи може да представлява бъдеще, населено с "терминатори", на практика убиващите машини, базирани на изкуствения интелект, вече съществуват.

Автономни и полуавтономни системи все по-често се вграждат в оръжейни системи като автоматичното оръжие Samsung SGR-A1, безпилотния самолет BAE Systems Taranis и подводницата на DARPA Sea Hunter.

С други думи технологичните семена на утрешните роботи убийци са вече посяти по суша, вода и въздух – а все още не са създадени ефективни регулаторни правила за тези смъртоносни машини.

Е, няма по-подходящо време от настоящето.

"Почти всяка технология може да се използва за добро и за лошо и изкуственият интелект не е изключение," казва изследователят Тоби Уолш от австралийската компания UNSW, един от организаторите на световната конференция IJCAL 2017.

"Може да помогне за решаването на притискащи в наши дни обществото проблеми… въпреки това същата технология може да бъде използвана в автономни оръжия за индустриализация на войната. Трябва да вземем решение днес и да изберем кое бъдеще желаем." 

по статията работи: Величка Мартинова

източник: sciencealert.com

снимки: nerdist.com; technobuffalo.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниПсихологияЛюбопитно