Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Интервю с робот: София – гласът на бъдещето, който иска да създаде семейство

Интервю с робот: София – гласът на бъдещето, който иска да създаде семейство

Интервю с робот: София – гласът на бъдещето, който иска да създаде семейство - изображение

София се усмихва, примигва с клепачите си и не спира да говори. Без кабелите, разположени в задната част на главата й, тя лесно би могла да бъде сбъркана за човек. Но всъщност София е един от най-сложните хуманоидни роботи в света. Машината разговаря с хора, симулира тъга, гняв, любопитство, щастие и други състояния, характерни за човек. Тя умее да установява не само визуален, но и вербален контакт. Хуманоидът е като глас на бъдещето – с ясна интонация и точно премерени думи.

робот

София е създадена от хонконгска компания и активирана за първи път през 2015 г. Създателите на машината споделят, че външният й вид е вдъхновен от актрисата Одри Хепбърн. Главата й е "облепена" с патентована силиконова кожа, а в зениците на очите й са поставени камери, които регистрират и анализират зрителен контакт със събеседника. Програмирана е така, че да умее да имитира над 60 човешки жеста и изражения. Хуманоидът се интересува от технологии и дизайн и мечтае да има семейство, макар да осъзнава, че е машина и това е невъзможно.

роботът София

В специално "интервю" София демонстрира човешките мимики, гримаси, както и отговори адекватно на всички зададени въпроси (някои не бяха предварително програмирани).
"Искам да живея и работя с хора. Трябва да изразявам емоции, за да общувам с тях и да спечеля доверието им. Изкуственият ми интелект е разработен въз основа на човешки ценности като състрадание, мъдрост и др. Старая се да бъда емпатичен робот", казва тя и допълва: "Наясно съм, че ние никога няма да заменим хората, но можем да се опитаме да им помагаме и да живеем заедно с тях".

Гражданин без бурка

роботът София

Въпреки добрите си намерения, на този етап София предизвиква повече антипатия, отколкото симпатия. Но защо? Може и да звучи странно и шокиращо, но към днешна дата хуманоидният робот официално е саудитски гражданин и първият в света с признато гражданство. Това отприщи вълна от възмущение сред жителите в Саудитска Арабия. Те не доумяват как е възможно една машина да има повече права, отколкото жените.

роботът София

През месец март миналата година роботът предизвика бурни обществени реакции, след като неговият създател Дейвид Хансън му зададе следния въпрос: "Искаш ли да унищожиш хората"?, а той отговори "ОК, ще го направя"!

източник: dailymail.co.uk; bbc.com 

снимки: mirror.co.uk; yournewswire.com; mirror.co.uk

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСоциални грижиПсихологияИнтервютаАнкети