Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Тиквата не е това, което беше: 3 нестандартни рецепти с експерта Краси Георгиев

Тиквата не е това, което беше: 3 нестандартни рецепти с експерта Краси Георгиев

Тиквата не е това, което беше: 3 нестандартни рецепти с експерта Краси Георгиев - изображение

Намираме се в кухнята на Краси Георгиев. Той е експерт по храната и работи за видна болница в Лондон. Краси е нестандартен. Той обича да пътува по екзотични места, където участва в различни маратони и състезания по бягане. Той обича света и храната му, както той сам споделя пред нас. По горните ясни причини, ние решихме да му се доверим като го оставим да развихри фантазията си за нас и вас. Той сам нарича себе си поет, когато готви, затова и храната, която той ще ни приготви ще е вид лична поезия. Забравете всичко, което имате като представа за една салата и знайте, че тиквата не е това, което беше – тук и сега!

Краси се развихря:

Салата/основно ястие:

Отиваме на пазара и си търсим една голяма тиква (която ще ни трябва за всички рецепти по-долу), праскови – 3 по-големички, суров пекан, нар, круша, авокадонаденица чоризо (това е испанска лютива наденица), но ако нямате чоризо може да я заместите с друга пушена наденица.

Запичаме 1/4 от тиквата, нарязана на парчета с произволна форма, поръсена с малко зехтин.

Когато попитахме Краси колко време трябва да се пече, той ни каза "докато прилича на sun (слънце)". Това ще значи, че трябва да е златиста – някъде около 10 минути.

След като извадим тиквата, е време за крушата. Режем я на кубчета и можем да я печем около 5 минутки, докато омекне, а можем и да я поставим върху нагорещена тава за известно време - това ще има същия ефект.

Варим 4 пъдпъдъчи яйца. Искаме да са рохки, затова времето за варене ще е 2 минутки.
Наденичката – много бързо я запържваме на тигана, докато стане красива и кафява. След всичко това събираме всички съставки и си правим салата. Завършваме с нарязаните яйца, сиренето, авокадото и нара.

Правим дресинг от сока на един лайм, малко зехтин, малко сок, който сме изстискали от нара и розова хималайска сол на вкус. Заливаме нашата авантюристична салата с него и сме готови! При сервиране можем да я положим върху листа от маруля. 

Докато готви питаме Краси дали има нещо любопитно да ни сподели за тиквата и той ни разказва следното:

"Когато бях зад Полярния кръг на състезание в Норвегия, малко преди да тръгнем, цялото село ни изпращаше на 500-я километър в 5 часа сутринта. Бяха организирали малък фестивал за нас, беше -40 градуса и те ни изпращаха с топла храна, кафе и шоколад... Там едно малко момиченце ядеше тиква, която майка му беше опекла и точно преди да отмина, то ме настигна и ми подаде парче от печената тиква във фолио, за да имам за из път... пазех това парче за момента, в който наистина закъсам и ми е гадно, и ми се плаче... Сега се сещам за това малкото, което ни изпрати и ми е готино..."

Очаквахме той да ни каже нещо свързано със свойствата на тиквата, но както можете да предположите от неговия разказ, експертите като Краси имат емоционално отношение към храната. Затова пропускаме обучителната лекция на тема "колко е полезна една тиква".

За десерт:

 

Взимаме 1/3 от тиквата. Печем я отново във фурната, но без зехтин. Можем да прибавим малко мед. Купуваме 5 ябълки и ги издълбаваме или отрязваме малко капаче и махаме сърцевината с лъжица или други подръчни средства. Вадим изпечената тиква и с вилица я смачкваме. Прибавяме още малко мед и тук можем да прибавим пожелание малко козе сирене или фетата, която вече купихме за салатата. Пълним ябълката, която издълбахме, с получената смес, поръсваме с малко канела, затваряме капачето и запичаме красивата ябълка за около 15 минути на 180C. След което си хапваме горещата ябълка, към която може да добавим сорбе.

И една бонус рецепта за тиквен джин:

Настъргвате малко от тиквата. Преди това си купуваме бутилка джин. Отсипваме половината джин в някакъв съд, а през това време бавно загряваме настърганата тиква с карамфил. Преди тиквата да заври, спираме огъня и я оставяме да изстине. Прецеждаме това, което ни се получи и смесваме с останалата част от джина в бутилката. Имаме си тиквен джин!

Ами нямаме какво повече да добавим - това беше творческото решение на Краси, който вече ни подшушва какво следва в следващата ни среща - тиквени браунис. Нямаме търпение, а вие?

За framar.bg: Елиза Трайкова 

С любезното съдействие на: Краси Георгиев - диетолог и експерт по храната

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортНовиниЗдравни съветиСоциални грижиСнимкиРецептиПсихологияИсторияНормативни актовеАнкетиИнтервютаЛюбопитноПроизводителиХрани и ястияДиетиБотаника