Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Тиквата не е това, което беше: 3 нестандартни рецепти с експерта Краси Георгиев

Тиквата не е това, което беше: 3 нестандартни рецепти с експерта Краси Георгиев

от 13 окт 2015г., обновено на 25 яну 2016г.
Тиквата не е това, което беше: 3 нестандартни рецепти с експерта Краси Георгиев - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Намираме се в кухнята на Краси Георгиев. Той е експерт по храната и работи за видна болница в Лондон. Краси е нестандартен. Той обича да пътува по екзотични места, където участва в различни маратони и състезания по бягане. Той обича света и храната му, както той сам споделя пред нас. По горните ясни причини, ние решихме да му се доверим като го оставим да развихри фантазията си за нас и вас. Той сам нарича себе си поет, когато готви, затова и храната, която той ще ни приготви ще е вид лична поезия. Забравете всичко, което имате като представа за една салата и знайте, че тиквата не е това, което беше – тук и сега!

Краси се развихря:

Салата/основно ястие:

Отиваме на пазара и си търсим една голяма тиква (която ще ни трябва за всички рецепти по-долу), праскови – 3 по-големички, суров пекан, нар, круша, авокадо, наденица чоризо (това е испанска лютива наденица), но ако нямате чоризо може да я заместите с друга пушена наденица.

Запичаме 1/4 от тиквата, нарязана на парчета с произволна форма, поръсена с малко зехтин.

Когато попитахме Краси колко време трябва да се пече, той ни каза "докато прилича на sun (слънце)". Това ще значи, че трябва да е златиста – някъде около 10 минути.

След като извадим тиквата, е време за крушата. Режем я на кубчета и можем да я печем около 5 минутки, докато омекне, а можем и да я поставим върху нагорещена тава за известно време - това ще има същия ефект.

Варим 4 пъдпъдъчи яйца. Искаме да са рохки, затова времето за варене ще е 2 минутки.
Наденичката – много бързо я запържваме на тигана, докато стане красива и кафява. След всичко това събираме всички съставки и си правим салата. Завършваме с нарязаните яйца, сиренето, авокадото и нара.

Правим дресинг от сока на един лайм, малко зехтин, малко сок, който сме изстискали от нара и розова хималайска сол на вкус. Заливаме нашата авантюристична салата с него и сме готови! При сервиране можем да я положим върху листа от маруля. 

Докато готви питаме Краси дали има нещо любопитно да ни сподели за тиквата и той ни разказва следното:

"Когато бях зад Полярния кръг на състезание в Норвегия, малко преди да тръгнем, цялото село ни изпращаше на 500-я километър в 5 часа сутринта. Бяха организирали малък фестивал за нас, беше -40 градуса и те ни изпращаха с топла храна, кафе и шоколад... Там едно малко момиченце ядеше тиква, която майка му беше опекла и точно преди да отмина, то ме настигна и ми подаде парче от печената тиква във фолио, за да имам за из път... пазех това парче за момента, в който наистина закъсам и ми е гадно, и ми се плаче... Сега се сещам за това малкото, което ни изпрати и ми е готино..."

Очаквахме той да ни каже нещо свързано със свойствата на тиквата, но както можете да предположите от неговия разказ, експертите като Краси имат емоционално отношение към храната. Затова пропускаме обучителната лекция на тема "колко е полезна една тиква".

За десерт:

 

Взимаме 1/3 от тиквата. Печем я отново във фурната, но без зехтин. Можем да прибавим малко мед. Купуваме 5 ябълки и ги издълбаваме или отрязваме малко капаче и махаме сърцевината с лъжица или други подръчни средства. Вадим изпечената тиква и с вилица я смачкваме. Прибавяме още малко мед и тук можем да прибавим пожелание малко козе сирене или фетата, която вече купихме за салатата. Пълним ябълката, която издълбахме, с получената смес, поръсваме с малко канела, затваряме капачето и запичаме красивата ябълка за около 15 минути на 180C. След което си хапваме горещата ябълка, към която може да добавим сорбе.

И една бонус рецепта за тиквен джин:

Настъргвате малко от тиквата. Преди това си купуваме бутилка джин. Отсипваме половината джин в някакъв съд, а през това време бавно загряваме настърганата тиква с карамфил. Преди тиквата да заври, спираме огъня и я оставяме да изстине. Прецеждаме това, което ни се получи и смесваме с останалата част от джина в бутилката. Имаме си тиквен джин!

Ами нямаме какво повече да добавим - това беше творческото решение на Краси, който вече ни подшушва какво следва в следващата ни среща - тиквени браунис. Нямаме търпение, а вие?

За framar.bg: Елиза Трайкова 

С любезното съдействие на: Краси Георгиев - диетолог и експерт по храната

Още по темата:
  • Запознайте се с Краси Георгиев – един вдъхновяващ съвременен пътешественик, организатор на състезания и диетолог Запознайте се с Краси Георгиев – един вдъхновяващ съвременен пътешественик, организатор на състезания и диетолог
  • Запознайте се с Лиса-Смит Батчен: Още една Жена чудо, с вълнуваща кауза и българска подкрепа! Запознайте се с Лиса-Смит Батчен: Още една Жена чудо, с вълнуваща кауза и българска подкрепа!
  • Художничката Анжела Терзиева: изкуството винаги е истина Художничката Анжела Терзиева: изкуството винаги е истина
  • Легендарният актьор Ален Делон даде интервю-равносметка за живота си Легендарният актьор Ален Делон даде интервю-равносметка за живота си
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

МЛАДЕЖКАТА ЛИГА - МИТКО НОВКОВ - ХЕРМЕС
19.95лв. / 10.20 €

МЛАДЕЖКАТА ЛИГА - МИТКО НОВКОВ - ХЕРМЕС

50 ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ - ЙОАНА ЙОККО - СИЕЛА
30.00лв. / 15.34 €

50 ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ - ЙОАНА ЙОККО - СИЕЛА

ОЩЕ 50 ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ - ЙОАНА ЙОККО - СИЕЛА
35.00лв. / 17.90 €

ОЩЕ 50 ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ - ЙОАНА ЙОККО - СИЕЛА

СПОМЕНИ С ВКУС - ИЗАБЕЛ ОВЧАРОВА - СИЕЛА
33.00лв. / 16.87 €

СПОМЕНИ С ВКУС - ИЗАБЕЛ ОВЧАРОВА - СИЕЛА

МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА
35.00лв. / 17.90 €

МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА

РЕЦЕПТИ ОТ РЕСТОРАНТА НА ГОРДЪН РАМЗИ - ГОРДЪН РАМЗИ - ХЕРМЕС
39.95лв. / 20.43 €

РЕЦЕПТИ ОТ РЕСТОРАНТА НА ГОРДЪН РАМЗИ - ГОРДЪН РАМЗИ - ХЕРМЕС

Коментари към Тиквата не е това, което беше: 3 нестандартни рецепти с експерта Краси Георгиев

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Тиквата не е това, което беше: 3 нестандартни рецепти с експерта Краси Георгиев
    www.framar.bg 
    на 17 August 2025 в 06:23
    Коментирайте "Тиквата не е това, което беше: 3 нестандартни рецепти с експерта Краси Георгиев"

СТАТИЯТА е свързана към

  • За свободното време
  • Любопитно и забавно
  • Тибетската рецепта с чесън - изчиства излишните мазнини и нормализира кръвното налягане
  • Тиква - полезни свойства и противопоказания
  • Изпитани рецепти при висока температура
  • Сладкиш с тиква, орехи и шоколадова глазура
  • Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
  • Елиминирайте чревните паразити с масло от тиквени семки
  • С какво да заменим алкохола в рецептите
  • Печена солена тиква
  • Рецепти за домашно сладко от тиква
  • Рецепти за печена тиква с мед и орехи
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
ДефибрилацияДефибрилация

Дефибрилация

от 16 авг 2025г.Прочети повече
Назначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни ИталияНазначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни Италия

Назначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни Италия

от 15 авг 2025г.Прочети повече
Спасиха мъж с 12-милиметрова костица от риба в езика, причинила абсцесСпасиха мъж с 12-милиметрова костица от риба в езика, причинила абсцес

Спасиха мъж с 12-милиметрова костица от риба в езика, причинила абсцес

от 15 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 31 дни, 17 часа и 5 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 36 дни, 20 часа и 27 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се спасявате от летните жеги?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОСТ - НЕПРОЛ М гел 50 г

ЛАЙФ ЕКСТЕНШЪН ФУКОИДАН капсули * 60

МЕТАЛЕН КАПАН ЗА ПЛЪХОВЕ K - 3003

ОЛАНЗАКОН таблетки 10 мг * 28 ФАРМАКОНС

АБОФАРМА МАГНЕФОРС ЛИКУИД + В6 СТИК с вкус на кола * 20

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТАВАНИК таблетки 500 мг * 7 САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 22:57:26

ТАВАНИК таблетки 500 мг * 7 САНОФИ

Коментар на: Петко Стоянов от 16 авг 2025г. в 21:18:41

ПРИМЛАЙФ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА капсули 500 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:21:00

Възпаление на кръвоносните съдове

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:19:52

СИОФОР таблетки 1000 мг * 30 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:16:30
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival