Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Основателката на "Академия за родители" Мариела Вачева: Никой не ни учи как да сме добри родители, тогава как се очаква да отгледаме добри деца?

Основателката на "Академия за родители" Мариела Вачева: Никой не ни учи как да сме добри родители, тогава как се очаква да отгледаме добри деца?

Основателката на "Академия за родители"  Мариела Вачева:  Никой не ни учи как да сме добри родители, тогава как се очаква да отгледаме добри деца? - изображение

Днес ви срещаме с Мариела Вачева, която решава да създаде в България нещо, което да осигури на родителите като нея сигурността, че могат да направят информиран избор за здравето, възпитанието и образованието на децата си.

Фрамар: Здравей, Мариела! Би ли се представила на читателите?

Завършила съм икономика и финанси в Щатите през 2008 година, след което се завърнах в България, където 2 години работих в международна консултантска компания. Едновременно с това, заедно с група приятели, стартирахме сдружение „Тук-Там“, с което се опитваме да помагаме на българи, учили и работили в чужбина, да се върнат и реализират в България. През 2010 заминах, за да уча магистратура по предприемачество във Франция, Китай и САЩ и през 2011 година се завърнах за втори път. След близо две години работа като инвестиционен банкер ми се роди дете, а заедно с него и желанието да се занимавам със социално предприемачество.

През 2014 година се роди синът ми и по време на майчинството стартирах инициативата "Академия за родители", чиято цел е да свърже родителите с организациите и специалистите, които могат да са им от помощ, за да бъдат по-добри родители.

 

Фрамар: Какво представлява "Академия за родители"?

"Академия за родители" е най-големият семеен форум в България - през февруари се случи второто издание - над 60 организации, 30 лектори, 20 работилници за деца се събраха на едно място, за да споделят опит и знания с нас, родителите, за да можем заедно да отгледаме деца, с които да се гордеем.

Освен това, “Академия за родители” е и платформа, на която всеки един родител, във всеки един момент може безплатно да намери ресурсите, които са му необходими, за да вземе информирано решение за здравето, възпитанието и образованието на детето си.

Фрамар: Как ти хрумна идеята за създаването й?

Когато станах майка, осъзнах колко малко знам за това как да съм добър родител и как да отгледам добър човек. Сблъсквайки се с паркиралите коли по тротоарите, осъзнах, че явно не само аз не знам как да съм добър родител. Никой не ни учи как да сме добри родители, тогава как се очаква да отгледаме добри деца? А ако не можем да отгледаме деца, които да станат добри граждани, то как можем да живеем в добра държава?

Разсъждавайки върху тези въпроси, осъзнах, че има нещо, което мога да направя, за да променя ситуацията, запретнах ръкави и вече две години организирам „Академия за родители” с цел да събера бизнеса, неправителствените организации, специалистите и родителите на едно място, така че всеки родител да може безплатно да намери отговори на въпросите и проблемите, с които се сблъсква.

Фрамар: А кой може да я посети?

Всеки - събитието е напълно безплатно и отворено за всички настоящи и бъдещи родители, които искат да се развиват и да трупат знания, за да станат по-добри такива. Лекциите качваме за свободен достъп онлайн, така че да може да ги гледа всеки един родител, независимо къде се намира.

Фрамар: Какво предлага "Академия за родители" на възрастните и какво могат да открият там децата?

Форумът предлага възможността родителите да научат от повече от 30 специалиста в различни области, да се запознаят с повече от 60 организации, а на децата - възможността да опитат различни развиващи дейности. Темите включват бременност и раждане, кърмене, гимнастика и захранване на бебето; здравословно и балансирано хранене на детето, грижа за детските зъбки, отношенията между родителите след появата на дете, как да се справяме с детските кризи, и какво ли още не.

Фрамар: Какви събития имат възможност да посетят родителите?

Целта ни е да улесним максимално родителите, за да могат да прекарат два дни на събитието като семейство - да съчетаят полезното с приятното  и да си тръгнат по-уверени, че могат да бъдат по-добри родители. Мислим за малките детайли и благодарение на нашите партньори можем да осигурим безплатна вода за всички, кътове за кърмене и повиване, паркинг за детски колички и дори детегледачки за най-малките.

Фрамар: А къде се повеждат събитията на академията?

Към момента само в София. Но форумът се разраства с всяко следващо издание и това налага да сменяме мястото на провеждане ежегодно, както и да мислим за другите градове в страната.

Фрамар: Лекторите на някои от събитията са доктори - имат ли възможност родителите да общуват с тях и да задават въпросите си?

Да, по време на събитието всеки може да получи консултация от лекторите, както и различните специалисти, които ни гостуват в кътовете, които обособяваме за тази цел.

Фрамар: Ще има ли "Академия за родители" и в някои от другите градове в страната?

Мислим в тази посока.

Фрамар: Имате ли идеи за бъдещи проекти, събития или лекции?

Разбира се, вече планираме дейностите за следващите месеци - очаквайте да чуете повече от нас съвсем скоро :-)

За Framar.bg: Ива Великова

Снимките са предоставени за Фрамар с любезното съгласие на "Академия за родители".


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиНовиниОрганизацииСнимкиИнтервютаНормативни актовеОбразованиеКлинични пътекиАнкетиСпортХранене при...Алт. медицинаЗаведенияСпециалистиЛеченияБотаникаТестовеВидеоРецептиИсторияФизиологияПроизводителиИзследвания