Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Робот влиза в ролята на водещ по японска телевизия

Робот влиза в ролята на водещ по японска телевизия

Робот влиза в ролята на водещ по японска телевизия - изображение

Съвсем скоро зрителите на една японска телевизия ще могат да гледат новини, които са представени от роботът Ерика. Хуманоидът няма да пише сам текстовете си. Това ще правят хората от телевизията. Новата водеща, която има една от най-напредналите изкуствени речеви системи в света, ще поеме новата си роля през април.

Това, което откроява Ерика от всеки друг изкуствен интелект обаче, е нейната харизма – мнение изразено от създателя й Хироши Ишигуро.

Ерика е разработена благодарение на средства от един от най-финансираните научни проекти в Япония, който се казва "JST Erato".

За своето изобретение той споделя: "Ерика е внимателна, сърдечна и в най-скоро време може да се сдобие с "независимо съзнание". Хуманоидът е описан от Хироши като "толкова жизнен, че може да "има душа".

Робот влиза в ролята на водещ по японска телевизия

Освен това тя е проектирана, за да улавя какво говорят хората в залата. Ерика е в състояние да проведе разговор със своите колеги благодарение на комбинацията от алгоритми за генериране на реч, технология за разпознаване на лица и 14 инфрачервени сензори, които й позволяват да проследява лицата в една стая. Тя перфектно може да се ориентира откъде идва звукът и кой е този, който задава въпросите.

Макар и да не може да мести ръцете си, хуманоидът движи лицето, шията, раменете и талията си самостоятелно.

Робот влиза в ролята на водещ по японска телевизия

Неговият "архитект" споделя, че той се е научил да разказва вицове, "въпреки че не са толкова остроумни".

"Това, към което се стремим, е да изобретим робот, който може да мисли и да действа, както и да прави всичко напълно сам", заключват от екипа, който "вдъхва живот" на Ерика.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: dailymail.co.uk; livescience.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитно