Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Робот заменя будистките монаси по време на погребения

Робот заменя будистките монаси по време на погребения

Робот заменя будистките монаси по време на погребения  - изображение

Всички знаем, че японските погребения са едни от най-скъпите в цял свят. Голяма част от тях често надхвърлят $15 000, а японците остаряват толкова бързо, че погребалните агенции за в бъдеще ще стават все по-търсени. Поне засега не се предвижда погребалните услуги да намаляват.

робот свещеник

Една японска компания разработи робот „свещеник“, който е настроен да провежда различни будистки ритуали по време на опело. И то само за $450.

Запознайте се Пепър. Той е облечен в традиционни дрехи за подобен тип събития и дори и да не вярвате той може да чете 4 будистки сутри, да бие барабан и да се покланя.

робот

В Япония има недостиг на свещеници и това налага създаването на роботи за тази дейност. Другата причина е огромната сума пари, която трябва да се даде, за да се наемат свещеници. В определени случаи тя може да започне от $2000. Наемането на Пепър  е в пъти по-евтино, но за съжаление до този момент той не е канен на нито една погребална церемония.

робот

За чужденците обаче това е непонятно. Идеята новите технологии да се използват за такива цели е несъвместима с разбиранията за религията. Някои свещеници коментират, че Пепър не би могъл да допринесе за духовната основа на вярата.

робот

Трябва да се предаде духовния аспект на религията в робота, защото вярвам, че духът е в основата й “, споделя  Тецуги Мацуо, който е будистки свещеник.

Нека не забравяме, че в Страната на изгряващото слънце технологиите имат важна роля години наред. Затова подобен тип комбинация не е толкова противоречива.

 източник: bbc.com

 снимки: theguardian.com; economictimes.indiatimes.com

 по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлЛюбопитно