Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Зловещата крива гора в Полша

Зловещата крива гора в Полша

Зловещата крива гора в Полша - изображение

Научна фантастика или екологична аномалия, група от 400 дървета в полска гора са мистериозно огънати. Само на няколко сантиметра над земята дърветата по невероятен и драматичен начин се извиват към небето под формата на английската буква J.

Не съществува логичен или подкрепен с доказателства отговор на въпроса защо тези дървета са изкривени по този странен начин. Според една от най-простите хипотези, когато дърветата били много млади и тънки, преживели тежка зимна буря и били погребани под големи преспи сняг. Други вярват, че гравитационните сили в тази област са различни и те са причината за деформирането на дънерите на дърветата.

Според най-интригуващото обяснение на този феномен, група местни лесничеи деформирали дърветата, след като ги засадили през 1925-1928 г. Очевидно те се надявали да направят мебели от извитите дънери на дърветата и се намесили в растежа им, когато те били само на около 10 години. Проектът очевидно бил изоставен след началото на Втората световна война, но той оставил екологичния си отпечатък, видим 80 години по-късно.

Всяко дърво в Кривата гора е изкривено по един и същ начин, но очевидно неестествената извивка не е наранила нито едно от тях и те са пораснали като големи и силни дървета. Дърветата са устойчиви и продължават да се развиват. Каквото и да се е случило в тази гора, то е засегнало всяко едно от тях. Светът никога нямаше да узнае за тази гора, ако Хитлер не беше превзел Полша в началото на Втората световна война и фермерите бяха успели да завършат своя план.

Но каква е истинската история зад тази зловеща гора – може би никога няма да разберем.

източник: atlasobscura.com; boredpanda.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитно