Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Индиец засажда сам гора в продължение на 40 години

Индиец засажда сам гора в продължение на 40 години

 Индиец засажда сам гора в продължение на 40 години  - изображение

Някои хора твърдят, че грижата за околната среда е загубена кауза, но Джадав оспорва това твърдение. Маджули, най-големият речен остров в света, винаги е бил сух, песъчлив и изолиран от посетители. Но всичко това се променя. Един млекопроизводител променя пейзажа и околната среда там, като засажда цяла гора.

Когато е на 16 години, Джадав Пайенг е свидетел на тъжна картина: многобройни мъртви змии са разпръснати по краищата на остров Маджули. Наводнението е влачело съществата на острова, които са загинали поради топлината и липсата на сянка.

Джадав е силно обезпокоен от цялостната ситуация на мястото и решава да действа. Той посвещава живота си да съживи пясъчния, безплоден остров, като засажда по едно дърво всеки ден. Онова, което започва като обещание и сън през 1979 г., се превръща в гора 40 години по-късно. Тя е разположена на 5500 кв, м, площ - много по-гъста от тази в Сентръл Парк, Ню Йорк, която се разпростира на 3400 кв. м. площ.

Благодарение на Джадав, гората спомага за запазването на местната екосистема и местната дива природа. Сега е истински земен рай - дом на бенгалски тигри, елени, носорози, лешояди, слонове и, разбира се, змии.

"Хората са виновни за екологичните проблеми на нашата планета. Те могат да спасят Земята, ако искат да водят щастлив живот на нея", категоричен е Пайенг, който живее в малка колиба със семейството си. На острова той се издържа от продажба на мляко.

Подаръкът му към природата все още би бил тайна, ако не беше индийският фотожурналист Jitu Kalita, който открива непознатата гора по време на пътуване, за да снима птици през 2007 година. 

За щастие усилията му не остават незабелязани и работата му е призната дори от бившия президент на Индия, който го нарича: "Горският човек на Индия". Има и документален филм "Горски човек" за постиженията на Джадав.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлСнимкиЛюбопитно