Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Защо кучето ви "лъже" за размера си

Защо кучето ви "лъже" за размера си

Защо кучето ви "лъже" за размера си - изображение

Ако познавате достатъчно малки кучета, вероятно сте забелязали определен модел на агресивно поведение при тях. Не е ли странно, че кучетата с най-добри основания за притеснение спрямо другарите си с по-значителни размери, често са смели и се хвърлят с главата напред в бой? Е, образът на "голямо куче" вероятно е генетично кодирано самохвалство.

Според ново прочуване, ръководено от Бети Макгуайър от Cornell University, вашето джобно куче се опитва да се надуе, за да впечатли съседските кучета всеки път, щом трябва да отиде до тоалетната. Когато четириногите ни приятели вдигат крак край дърво, телефонен стълб или ограда, ъгълът към който се стремят изглежда е толкова по-висок, колкото по-малки са те. С други думи, малките ни приятели тенденциозно маркират територията си от ъгъл, достатъчно висок, за да бъдат "сбъркани" с голямо куче. 

Може би тези кучета умишлено се опитват да преувеличат размера си в очите на останалите?

Малко куче

Ако да, определено не са единствените. В публикация от 2012 г. Линда Шарп от University of Stellenbosch в Южна Африка отбелязва необичаен навик сред представители на Южната мангуста джудже. Понякога малките същества се обръщат с главата надолу и се изправят на ръцете си, докато маркират територия. Нещо повече, колкото по-малка е мангустата, толкова по-характерно за нея е това необичайно поведение. Шарп коментира: "Би било изненадващо, ако толкова много видове не използваха максималната височина при акта на маркиране с миризма."

В хода на изследването си Макгуайър и нейният екип наблюдават 45 възрастни мъжки кучета в продължение на две години, когато животните следват повика на природата. Измервани са петната от маркировката, които те оставят след себе си. "Ние прекарахме извънредно много време с тях, като се стараехме да не ги безпокоим, докато вършат работа." Като група кучетата вдигат крак навсякъде между 85 и 147 градуса – и колкото по-малко е кучето, толкова по-висок е ъгълът.

Джеймс Сърпъл, професор по етика и хуманно отношение към животните, обяснява поведението на малките кучета с акта на повторно маркиране на територията. Това означава, че е доста вероятно територията, която вашият миниатюрен любимец се опитва да маркира, вече да е била обозначена от друго, по-голямо куче. 

Редактор: Наталия Тотева

Източник: curiosity.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноСпортЗдравни съветиВидеоИсторияАнкетиПсихологияНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина