Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции Зад стените на Харема: Как живеят арабските съпруги – митове и истини - част 2

Зад стените на Харема: Как живеят арабските съпруги – митове и истини - част 2

Зад стените на Харема: Как живеят арабските съпруги – митове и истини - част 2 - изображение

Полигамия и хареми, липса на образование и права, скъпи диаманти и хиджаб - животът на арабските съпруги е изтъкан от толкова стереотипи в очите на чужденците, че е трудно да се разграничи истината от поредния мит. Но ние ще го направим.

Предлагаме ви да разберете какво се крие зад стените на Харема. Убедени сме, че ще ви изненадаме!

Правата на жените

арабските съпруги

  • Въпреки стереотипите жените в арабския свят се ползват с изключително уважение от страна на мъжете си. Арабските дами са сред първите, които получават правото да се оженят по свое желание, както и да получат развод. Това се случва през 7 век, когато жените от другите страни нямат тази възможност. Ислямските закони разглеждат брака между мъж и жена като договор, който се признава за валиден само когато и двамата партньори изразят съгласие. По същото време влиза в сила и правото дамите да притежават собственост.
  • Веднъж седмично всички плажове, аквапаркове и козметични салони в ОАЕ са отворени само за жени. Достъпът за мъже или други външни лица е строго забранен. Съпругата на мюсюлманин обаче прави всичко с разрешението на съпруга си. Ако иска да отиде някъде, първо трябва да каже на съпруга си за това и да получи разрешението му.

Дрехи

арабски жени

  • Жените трябва да скриват телата си под широки дрехи. Те могат да носят всичко под тях – мини поли, дънки и панталони. Когато жената излиза тя трябва да се покрие с рокля до петите, както и да скрие лицето си зад воал. Причината е следната: красотата й е само за мъжа й, а други хора не трябва да я виждат. Изключения са "женски" тържества и сватби, където няма мъже. На тях дамите могат да покажат дизайнерските си рокли и обувки.
  • Кувейт е единствената арабска страна, в която жените носят европейски дрехи навън. Все пак те трябва да са скромни и подходящи за съответния повод. За разлика от Кувейт, има страни като Йемен и Судан, където старите традиции все още се спазват. Жените трябва да носят черни дрехи, които ги крият напълно от главата до петите.

Образование и работа

арабски жени

  • Ако една жена иска да получи образование, това не е забранено. Много момичета дори отиват в чужбина, за да учат. В Йордания например само 14% от жените са неграмотни. В ОАЕ 77% от момичетата влизат в колеж и съставляват 75% от общия брой на студентите в Университета в Ал Айн.
  • В ОАЕ 2% от директорите са жени, 20% от административните длъжности, както и 35% от работната сила. На фондовия пазар в Абу Даби 43% от инвеститорите са жени. Също така в ОАЕ жените могат да бъдат съдии, както и да работят в правителствени отдели, като например полицията. Повече от 26% от представителите в парламента в Тунис са  жени. В много арабски страни една дама не може да отиде на работа без разрешението на нейния съпруг или настойник.
  • Домакинските задължения са изцяло поети от дамите. Но в богатите страни това задължение се изпълнява от прислужници, а основната задача на една жена е да ражда деца и да ги отглежда.

Вижте първа част на статията ТУК

Източник: brightside.me

По статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл