Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции 11 забрани за жените в Саудитска Арабия, които ще ви изненадат – част 2

11 забрани за жените в Саудитска Арабия, които ще ви изненадат – част 2

11 забрани за жените в Саудитска Арабия, които ще ви изненадат – част 2 - изображение

От избора на съпруг до возене с обществен транспорт - в Саудитска Арабия почти всичко е забранено за жените. Как те оцеляват в страна, в която правата им са изключително ограничени? Кои от стереотипите, които познаваме, са верни и кои са просто митове?

Ние ще ви разкажем за най-необичайните забрани, с които местните жени трябва да се справят всеки ден в Саудитска Арабия. Прочетете статията до края, за да разберете как се наказват тези, които не спазват стриктно правилата.

Дали жените се омъжват по любов?

жените в Саудитска Арабия

Семейните отношения в Саудитска Арабия са една от най-горещите теми за обсъждане. Работата е там, че момичетата се женят в съвсем млада възраст, често преди пубертета. Ето защо много от тях трябва да прекратят образованието си. 
Няма минимална възраст за сключване на брак. Официално, принудителните бракове са забранени, но е необходим договор между бъдещия съпруг и бащата на булката.

Те никога не посрещат гости

саудитските жени

Жените не могат да посрещат гостите в собствения си дом. Е, те могат да комуникират с приятели, но само в една част от къщата. Вкъщи те не трябва да следват кода за облекло. Гостите могат да посетят само другата половина на къщата, където на жените не е позволено да ходят. Ако жената трябва да каже нещо на съпруга си, тя може да се свърже с него по телефона. Повечето къщи в Саудитска Арабия имат два входа - един за мъже и един за жени.

Обособени места за жените на обществени места

саудитско семейство

Сегрегацията по отношение на пола е един от основните принципи на живота на жените в Саудитска Арабия, който им помага да избягват контакти с неизвестни мъже. Това означава, че обществото е разделено на мъже и жени не само у дома, но и на обществени места като плажове, транспорт и дори в ресторанти. Това правило е особено строго в местата, където хората ядат. Има части за членовете на семейството, за ергени и за неомъжените жени.

Големите западни компании като "Пица Хът", "Макдоналдс" и "Старбъкс" не искат да губят клиенти, затова спазват правилата и са критикувани за това от либералните граждани. Също така има места в страната, където сегрегацията по пол не съществува в такава строга форма като в болници, банки и други места.

Какво ще стане, ако една жена наруши правилата?

Ако една жена наруши закон или традиция в Саудитска Арабия, тя ще бъде наказана, и то не по справедлив начин. 

Има много случаи, при които жените са брутално убити, дори такива, които не са граждани на страната. Освобождаването от затвора е възможно само след като мъжки настойник го поиска. Но той може също да поиска по-тежко наказание - и тогава жената ще остане в затвора за много дълго време.

Вижте първа част на статията ТУК.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл