Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции 11 забрани за жените в Саудитска Арабия, които ще ви изненадат – част 1

11 забрани за жените в Саудитска Арабия, които ще ви изненадат – част 1

11 забрани за жените в Саудитска Арабия, които ще ви изненадат – част 1 - изображение

От избора на съпруг до возене с обществен транспорт - в Саудитска Арабия почти всичко е забранено за жените. Как те оцеляват в страна, в която правата им са изключително ограничени? Кои от стереотипите, които познаваме, са верни и кои са просто митове?

Ние ще ви разкажем за най-необичайните забрани, с които местните жени трябва да се справят всеки ден в Саудитска Арабия. Прочетете статията до края, за да разберете как се наказват тези, които не спазват стриктно правилата.

Жените не могат да отидат никъде без своя Махарам

двойка в Саудитска Арабия

Жените в Саудитска Арабия нямат право да излизат, без да са придружени от своя съпруг или роднина. Мъжът, който съпровожда жената, се нарича Махрам. Без неговото одобрение съпругата му не може да напусне страната, да си намери работа, да се ожени, да влезе в университет или дори да й бъде извършена операция. При такива условия дори да се оплакваш от Махрам е невъзможно. Но местните жени не се бунтуват срещу това. Напротив, те активно защитават правото си да бъдат под грижите на своя съпруг във всяко едно отношение.

Те нямат право на шофьорска книжка

Саудитска Арабия

Този факт скоро ще се превърне в  мит. През последните години в страните от Персийския залив бяха приети редица закони, насочени към либерализирането на правата на жените. През септември 2017 г. кралят на Саудитска Арабия обяви промяна в закона, който ще позволи на жените да управляват автомобили. Промяната ще влезе в сила през юни 2018 г. Въпреки това една жена ще трябва да получи разрешение от настойника й да управлява. В момента обаче шофирането е незаконно.

Градският транспорт е забранен за дами

жените в Саудитска Арабия

Е, ако не можете да шофирате, винаги можете да използвате обществения транспорт, нали? За жените в Саудитска Арабия не е толкова лесно. Вземането на метрото е разрешено, но само в отделна мотриса и то в края. Освен това повечето автобусни компании отказват да ги превозват. Ето защо жените в Саудитска Арабия трябва да ходят, да вземат такси или да разчитат на личен шофьор.

Жените трябва да носят голяма черна рокля

жена в Саудитска Арабия

Черна абая (дълга рокля с ръкави) и хиджаб (покритие за главите) са единствените неща, които жената може да носи. Дрехите трябва да са направени от дебела материя, да са широки и да не подчертават техните извивки. Правилата могат да бъдат различни в зависимост от региона.

За съжаление, ако една жена бъде изнасилена, тя може да бъде обявена за виновна, ако дрехите й се смятат за прекалено разкриващи.

Вижте втора част на статията ТУК.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл