Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Димитровград – домакин на научна конференция по случай 60-годишнината от смъртта на Пеньо Пенев

Димитровград – домакин на научна конференция по случай 60-годишнината от смъртта на Пеньо Пенев

Димитровград – домакин на научна конференция по случай 60-годишнината от смъртта на Пеньо Пенев - изображение

Димитровград ще е домакин на националната научна конференция "Талант и власт. Неща премълчавани" посветена на 60-годишнината от смъртта на поета Пеньо Пенев.

По време на двудневния форум на 18 - ти и 19 - ти април научни доклади и презентации ще представят изтъкнати преподаватели, учени, уредници на музеи и журналисти, сред които проф.д-р Алберт Бенбасат, доц. д-р Александра Антонова, доц.д-р Надежда Александрова, и др.

Организатори на културното мероприятие са Дом-музей "Пеньо Пенев", Исторически музей-Димитровград, Националният литературен музей - София и Институтът за литература при БАН.

По време на двудневния форум ще вземат участие 20 души от различни краища на страната. Всички участници в културното мероприятие ще представят своите научни трудове, свързани с Пеньо Пенев в зала "Гросето".

Събитието ще бъде открито от Елена Георгиева, която е директор на Историческия музей в града. Проф.д-р Алберт Бенбасат ще бъде първият лектор, който ще представи доклад на тема: "Атанас Славов и Пеньо Пенев или мимикрията на размразяването."

Още в началото гостите ще се запознаят по-подробно с личността на поета благодарение на презентацията, която организаторите са подготвили.

По време на двудневното събитие всички присъстващи ще се запознаят и с други обществено значими, но проблематични личности, сред които Панчо Михайлов, Велин Георгиев, Стилиян Чилингиров.

Днес свързваме името на Пеньо Пенев предимно със социалистическото строителство, а по-частно – на Димитровград. Той възпява издигането на града на мечтите и остава запомнен и до днес със своите стихове, посветени на величествените заводи, идиличните утрини край Марица и бригадирското движение.

Неговото име в Димитровград носят градската библиотека, местния исторически музей и парка, в който се намира паметник на "поетът с ватенката".

Разгледайте подробно програмата ( долу) и ако сте ценител на българската литература, то трябва да си подарите това незабравимо изживяване.

програма за събитието

програма за събитието

Редактор: Илияна Кръстева

 


Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл