Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Астрономите откриха пръстен около екзотична планета джудже в Слънчевата система

Астрономите откриха пръстен около екзотична планета джудже в Слънчевата система

Астрономите откриха пръстен около екзотична планета джудже в Слънчевата система - изображение

Отвъд орбитата на Нептун съществуват стотици, дори хиляди мистериозни планети джуджета, повечето от които са ни напълно непознати. Но за тях можем да научим много, дори само с един кратък поглед в тяхна посока.

Учените съобщиха, че са открили широк пръстен около Хаумея – отдалечена планета джудже, която прави една пълна обиколка около Слънцето за 284 земни години. Освен това астрономите за първи път регистрират пръстен около планета с подобни минимални размери.

Разбира се примери за пръстени около по-големи планети от Слънчевата система не липсват – Сатурн е най-известният и красив екземпляр, но с пръстени могат да се похвалят и Юпитер, Уран и Нептун.

Учените са наблюдавали феномена и друг път – два пръстена при друга малка планета Чарикло, част от цяла популация малки планети, наречени Центаври, които обикалят Слънцето между Юпитер и Нептун. Но пръстенът на Хаумея е първият, наблюдаван извън планетите Центаври.

Хаумея

Откритието е направено от екип, воден от Хосе Луис Ортиз от Института по астрофизика в Андалусия, Испания.

В изследването са участвали учени от 10 различни лаборатории, наблюдаващи Хаумея с 12 различни телескопа в Европа, докато преминава пред звезда, наречена URAT1 533-182543 – явление, което на астрономически език се нарича окулация.

Звездното събитие се случило през януари тази година, а 12-те различни перспективи от 12-те телескопа позволили на учените да наблюдават планетата джудже както никога до този момент – и да констатират наличието на пръстен.

Според екипа Хаумея може да се похвали с пръстен с широчина 70 км и радиус от около 2 287 км. Планетата джудже се завърта около оста си три пъти за времето, за което една частица от пръстена прави един кръг.

Окулацията също така дала възможност на учените да изчислят по-точно размера на Хаумея и да определят по-добре формата й. Астрономите я класифицират като доста екзотична.

Екипът споделя, че планетата джудже има необичайна издължена елипсовидна форма, съответно с оси приблизително 2 322 км на 1 704 на 1 138 км. Засега атмосфера не е засечена.

В допълнение към пръстените, открити около Чарикло, съществуват доказателства за подобен феномен около друга планета Центавър, наречена Хирон, въпреки че той не е толкова ясно изразен колкото пръстена на Чарикло.

Пръстенът на Хаумея е доста уникален по рода си и учените са на сравнително непозната територия. Предстои им да изследват характеристиките на тези планети джуджета и да допълват учебниците по астрономия – което всъщност трябва да се случва всеки ден.  

по статията работи: Величка Мартинова

източник: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации