Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Ангел Каралийчев- "поет романтик на селото"

Ангел Каралийчев- "поет романтик на селото"

Ангел Каралийчев- "поет романтик на селото" - изображение

"Поет романтик на селото"

Иван Мешеков

Започнал своя творчески път в контекста на най-кървавата българска литература (септемврийската), Ангел Каралийчев съумява едновременно да бъде активна част от нея, но и да се оттласне толкова далеч, че да пише дори детски приказки. Доказателство за това са две книги, издадени в една и съща година. Първата е сборникът с разкази "Ръж" от 1925 г., който кипи от импресионизъм, пантеистично световъзприятие, живописни пейзажи и една безкрайна свързаност на човека с природата. Следващото издание от 25-та година е всъщност първата му книга за деца "Мечо".

В наши дни обаче Каралийчев се помни предимно с детските си приказки и фолклорните си адаптации. Дали заради задължителната литература в началните класове, или защото разказите му оставят дълбок емоционален отпечатък в хората, тези негови произведения ще бъдат емблематични за творческата му личност и до днес.

Макар и да са слагани под етикет "детски", неговите приказки съдържат твърде общозначими морални истини, които (раз)вълнуват хора от всякаква възраст.

Нека си припомним и един от най-чувствените разкази на Ангел Каралийчев "Майчина сълза", предизвикващ сълзи в почти всеки читател.

разказ

разказ

разказ

разказ

 

Автор: Милена Минчева

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСоциални грижиНовиниЛайфстайлНормативни актовеЛюбопитноСнимкиТестове