Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Ако има извънземни, в този момент те може би ни шпионират

Ако има извънземни, в този момент те може би ни шпионират

Ако има извънземни, в този момент те може би ни шпионират - изображение

Имате ли чувството, че някой постоянно ви наблюдава?

Не се стряскайте, но също както ние можем да откриваме други планети, отдалечени на милиони километри от Земята, същества от други светове биха могли на теория да засекат нас – вероятно с технология, която далеч надминава нашата.

Тръпки да те побият.

Но преди да се притесните, че светът ни е заплашен от извънземна инвазия и ни предстои "война на световете", спомнете си, че съвременната технология за откриване на планети се състои от светлини детектори и спектрометри, които могат да наблюдават движението и излъчването на дадена звезда.

Едно ново проучване отправя поглед към близко разположените екзопланети и твърди, че десетки извънземни светове биха могли да засекат Земята по същия начин, по който ние откриваме тях. Чрез формули, изчисляващи вероятността, те са открили, че шансът за засичане на една от най-вътрешните планети чрез технология, подобна на онази, използвана от телескопа Кеплер, е 1 към 40.  

Според учените обитателите на поне 68 екзопланетни системи могат да засекат една или повече от планетите от нашата система. В този списък само няколко от тях могат да открият повече от една планета и само една от тях може да открие информация за съществуването на Земята в своите данни.

HATS-11b е от т. нар. горещи Юпитери и е разположен на почти 3 000 светлинни години от нас. Оттам е възможно засичането на Земята и нашия газов гигант Юпитер. Към момента не знаем за съществуването на други планети в тази система (като планети, подобни на Земята, които може да се окажат обитаеми), което трябва донякъде да ви успокои.

Съществуват 5 други системи, които е възможно да видят Земята, ако насочат инструментите си към вътрешната част на Слънчевата система. Две от тях са съставени от газови гиганти, друга е протопланета, а трета – планета джудже. WASP-47 е единствената многопланетна система, в която има свръх гореща свръх-Земя, завъртаща се около звездата си за по-малко от ден, горещ Юпитер, топъл Нептун и отдалечен газов гигант. Никоя от тези планети не се възприема като обитаема, спрямо нашите критерии, но в системата може да има и други, незасечени светове. Всъщност никоя планета от този списък не се намира в обитаемата зона на своята звезда.

Статията, която предстои да бъде публикувана в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, не се фокусира само върху темата "кой може би ни наблюдава". Според изчисленията, извънземните могат да видят само три от планетите  в нашата система, състояща се от 8 планети (съжаляваме, Плутон вече е понижен в ранг планета джудже, а съществуването на мистериозната планета № 9 все още не е доказано).

Затова не се притеснявайте толкова много точно в този момент, докато вероятно си сърбате следобедното кафе под септемврийското слънце. Те може би дори не знаят къде се намира Земята. За всеки случай можете да погледнете нагоре и да се усмихнете – може би някъде някое мило любопитно извънземно същество точно в този момент ви снима със супермощния си телескоп!

по статията работи: Величка Мартинова

източник: astronomy.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСнимкиИсторияОрганизации