Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 90 секундното правило, което ще ви помогне да научите чужд език

90 секундното правило, което ще ви помогне да научите чужд език

90 секундното правило, което ще ви помогне да научите чужд език - изображение

"Аз използвам този метод за себе си през цялото време и винаги работи. Понякога изглежда магическо: можете да научите всеки израз, така че да остане в паметта ви завинаги само за 90 секунди ", казва лингвистът и учителят Антон Брежестовски, описвайки неговия подход. редовното му прилагане помага на учителя да научи повече от 10 езика.

Може ли процесът по учене на нов език да е лесен и интересен?

Най-често срещаните грешки при изучаването на нов език

В училище ни учат да пишем новите думи в речници. Правим това и никога повече не отваряме тетрадката. В резултат на това думите и фразите остават на хартия, а не в главите ни.

Смятате ли, че ако повтаряте нова фраза 20-50 пъти, ще я запаметите завинаги? Не, няма. След няколко повторения мозъкът спира да запаметява. Все едно да излеете чаша вода в саксия, растението ще я попие, но ако излеете кофа с вода, допълнителната вода просто ще прелее. 

Простата и ефективна стратегия на "метода 90 секунди"

1. Когато видите нова дума, трябва да я запишете в тефтера си. Но не само самата дума. Дайте някакъв контекст. Например, не просто напишете превод на думата "зависим" например. По-добре е да напишете фразата, в която сте видели или чули думата. Например, "тя изцяло зависи от вас". По този начин ще получите тон полезни детайли (предлози, ред на думите и т.н.) и най-важното е, че ще можете да кажете фразата, когато имате нужда от нея. Самата дума трябва да бъде подчертана.

2. За 7 дни трябва да прочетете този израз на глас 1-2 пъти всеки път. Не си налагайте непременно да го запомните, просто се концентрирайте върху него и се опитайте да разберете какво наистина казвате. Отнема 10 секунди на ден, за да прочетете фразата два пъти.

3. След 7 дни ежедневно повторение, трябва да си вземете една седмица почивка. След това прочетете фразата 3 пъти за 10 секунди. Направете го силно, емоционално и ясно, с пълна концентрация.

4. 2 седмици по-късно го прочетете на глас отново (3 пъти за 10 секунди).

70 + 10 + 10 = 90 секунди.

Тази стратегия Ви позволява да запаметите израза. Всичко това е проверено и изпитано от автора на този метод.

За да не се уморите от всички тези нови и неизвестни фрази, трябва постепенно да разширите речника си: не всеки ден, но приблизително 3 пъти седмично.

Разбира се, винаги ще има трудни думи и фрази. Ако нямате достатъчно време за тях, ще трябва да работите по-усилено. Това ще изисква фокусирано, ясно и емоционално повторение на всяка фраза 10-15 пъти в продължение на 2-3 дни.

Защо този метод наистина работи?

Нашата памет има много интересна функция. Ние запаметяваме по-добре информацията, ако я видим или чуем в 7-9 различни ситуации.

Това е броят  пъти, през които невроните на мозъка трябва да изграждат силни връзки помежду си. Ако има по-малко повторения, невронните връзки не са достатъчно силни и ние забравяме информацията.

Важно! Следете повторенията си

Направете специална графика, за да следите точно колко много повторения на определена фраза сте направили.

Може да изглежда така: след като сте казали фраза, поставете отметка. След 7 дни маркирайте линията с розово. След 2 седмици маркирайте линията с жълто.

Докато повтаряте думите, имате нужда само от две неща:

Пълна концентрация

По време на 10-те секунди на повтаряне трябва да се съсредоточите изцяло върху новия израз. Трябва да знаете точно какво означава това.

Ако осъзнаете, че повтаряте фразата механично, това е добре. Просто спрете и се върнете в частта на фразата, в която сте загубили концентрацията си.

Да бъдеш емоционален и ангажиран

Когато повтаряте нови фрази си представете, че говорите с кралица Елизабет, флиртувате с Джордж Клуни или спорите с Хари Потър. Важно е, да сте емоционални. Емоциите са мощен ускорител на запаметяването.

"Методът 90 секунди" работи невероятно добре. Но думите само ще се изгубят, ако не започнете да ги използвате съзнателно в речника си. Това е една от основните тайни.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиНовини