Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Ученето на втори език подобрява функцията на мозъка и забавя когнитивната дегенерация

Ученето на втори език подобрява функцията на мозъка и забавя когнитивната дегенерация

Ученето на втори език подобрява функцията на мозъка и забавя когнитивната дегенерация - изображение

Учените откриха сериозен аргумент в полза на ученето на друг език – хората, които знаят минимум два езика имат сериозно "предимство" пред останалите, защото те използват много по-малко умствена сила, за да се справят с ежедневните задачи, което забавя стареенето на мозъка.

При изследването учените сравнили функционалните мозъчни връзки между възрастни, които знаят само един език, и такива, които знаят два. Те стигнали до заключението, че онези, които знаят два езика, полагат по-малко усилия при обработването на информацията, както и по-малко области на мозъка.

Специалистите проучили изпълнението на "задача за контрол на смущенията" при двете групи. Онова, което трябвало да свършат участниците в експеримента, било да се съсредоточат върху цвета на предметите, докато игнорират мястото им. Когато се фокусирали върху визуалната информация (игнорирайки пространствената), мозъкът на двуезичните хора използвал по-малко вериги. За разлика от тях, хората, които знаели само един език, използвали повече области от мозъка, за да изпълнят дадената задача, като разчитали особено на онези зони, които се намират във фронталния лоб, които отговарят за визуалните и моторни функции, както и за контрола на смущенията.

Ръководител на канадския екип, извършил изследването, е проф. Ана Инес Ансалдо  от университета в Монреал.

"След години на ежедневно отработване на смущенията между двата езика, двуезичните хора се превръщат в специалисти в отсяването на важната информация и игнорирането на информацията, която ги разсейва от изпълнението на задачата. В този случай двуезичните хора показаха по-голяма връзка между областите, свързани с обработването на визуалната информация, които се намират в задната част на мозъка. Тази зона е специализирана за засичането на визуалните характеристики на предметите, поради което е активна и при изпълнението на задачата в това проучване. Тези данни сочат, че двуезичният мозък е по-ефикасен и икономичен, тъй като не просто използва по-малко области, но и само специализираните," казва д-р Ансало.

Друго когнитивно предимство на обработването на информацията по различен начин е, че двуезичните хора постигат същите резултати като едноезичните, без да използват фронталните области на мозъка, които са по-предразположени към последствията от остаряването. Това също така помага на хората, които знаят два езика, да се борят с дегенеративни заболявания на мозъка като деменция и Паркинсон.

"Открихме, че билингвизмът оказва конкретно влияние върху функцията на мозъка и, че вероятно оказва позитивен ефект върху когнитивното остаряване. Сега трябва да проучим как тази функция се трансформира в ежедневието, като например, когато се концентрираме върху един източник на информация, вместо върху друг, което е нещо, което ни се налага да правим всеки ден. Тепърва ни предстои да открием всички ползи на билингвизма."

източник: bigthink.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияНовиниЗдравни съветиХранене при...ПатологияФизиологияАлт. медицинаСнимкиИсторияОрганизацииКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпорт