Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 9 цивилизации, които са изчезнали при мистериозни обстоятелства (1 част)

9 цивилизации, които са изчезнали при мистериозни обстоятелства (1 част)

9 цивилизации, които са изчезнали при мистериозни обстоятелства (1 част) - изображение

Откакто съществуват цивилизациите има случаи на такива, които просто изчезват. Изследователите откриват огромни храмове, гигантски ями, пълни със съкровища, които някога са били грандиозни дворци. Защо хората биха се отказали от тези, някога процъфтяващи градове, селскостопански центрове и търговски пътища? Често отговорът е неизвестен. Вижте някои от най-развитите и велики цивилизации, чиято смърт остава загадка.

1. Маите
Те са може би най-класическия пример за цивилизация, която е напълно изгубена. Великите им паметници, градове и пътища са напълно погълнати от американските джунгли, а хората — разпръснати по малки селища. Въпреки, че езика и традициите на маите се запазват и до наши дни, пика на развитието на тази цивилизация е през първото хилядолетие след Христа, когато правят най-големите си архитектурни подвизи и масивни селскостопански проекти, обхващащи широк регион в Юкатан, простиращ се от Мексико до Гватемала и Белиз. Една от най-големите мезоамерикански цивилизации, маите, са развили изключително много познанията си по писане, математика, създали са сложен календар и дори са били инженери. Въпреки, че се говори, че при маите настъпва мистериозен спад на населението към 900 година, голяма част от доказателствата сочат, че изменението на климата в Юкатан в съчетание с войни, довежда до глад и напускане на градските центрове.

2. Древните индуси
Една от най-великите цивилизации на античния свят са индусите или Харапската цивилизация. Преди хиляди години, тя има почти 5 милиона души (10% от населението на света), разпределени по различни региони, обхващащи части от днешна Идния, Пакистан, Иран и Афганистан. Но грандиозните пътища (с крайпътна отводнителна система), металургията, магазините и масивните, многоетажни къщи биват изоставени преди повече от 3000 години. Вероятно и те, както маите, са страдали от постепенни промени в режима на валежите и липса на храна за многобройното си население.

3. Великденските острови
Населението на Великденските острови е друга загубена цивилизация, прочута със своите загадъчни, огромни каменни статуи на човешки глави, наредени по бреговата линия на острова. Как става така, че тази процъфтяваща цивилизация изчезва след векове на изумителни строежи и управляване на водните течения? Ученият Джаред Даймънд твърди, че жителите на Великденските острови са невероятно развити, но методите им не са устойчиви. През времето, в което се заселват, те използват всички дървета на острова и останалите селскостопански ресурси и не знаят как да се справят след това.

4. Чаталхьоюк
Често наричан най-големият град в света, Чатал Хююк е дом на една развита цивилизация, която процъфтява неимоверно през 9000-7000 година пр.Хр. Интересното за Чатал Хююк е неговата структура. Тя не съдържа пътищата, които ние познаваме днес, а вместо това са построени нещо като кошери с къщи, които са една върху друга. В тях се влиза през дупка на покрива. Вярва се, че хората отглеждат във фермите всичко — от пшеница до бадеми, украсяват входовете на домовете си с череп на бик и погребват мъртвите под пода на къщите си. Народът достигна бързо до желязната епоха и е грамотен, но не става ясно защо изоставят града си.

5. Кахокия
Много преди европейците да стигнат до Северна Америка, така наречените Мисисипи изграждат голям град, заобиколен от огромни глинени пирамиди и структури, наподобяващи Стоунхендж, изработени от дърво, които служат за проследяване движението на звездите. Останките на Кахокия могат да се видят и сега в днешен Илинойс. Вероятно населението е било 40 000 души. Хората са брилянтни художници, архитекти и земеделски производители, създаващи невероятно изкуство от черупки, мед и камък. Те дори отклоняват течението на няколко реки, за да отговорят на нуждите си от напояване. Не е сигурно какво довежда хората до желанието да напуснат града си, но някои археолози твърдят, че Кахокия винаги е имал проблем с болестите и глада (най-вероятно, защото не е имал отводнителна система) и, че напускат града, за да търсят по-зелени и плодородни земи.

към 2 част>>>

Още по темата:

3.9, 19 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияГеографияНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиЛюбопитноОткритияСнимкиНовиниАлт. медицинаНормативни актовеРецептиПсихологияВидеоТестовеСпорт