Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя 9 места, където всички обитатели са обединени от голяма тайна – част 2

9 места, където всички обитатели са обединени от голяма тайна – част 2

9 места, където всички обитатели са обединени от голяма тайна – част 2 - изображение

Има много невероятни места в света, където всичко изглежда чуждо за нас: хората, техните обичаи и общи особености. В подобни райони местните жители са обединени от една обща тайна. И е толкова интересно да повдигнете завесата на тайната и да научите повече.

Амишите

Амиши

Амишите са пацифистки протестанти. Основателят на групата, Якоб Аман, говори в полза на ограниченията на контакта с външния свят. 

Днес има много селища в САЩ (Пенсилвания, Охайо и други държави) и Канада (Онтарио), в които живеят хора от тази общност. Те не използват оръжия, не плащат данъци и не приемат никаква помощ от правителството. Основните им дейности включват селско стопанство и занаяти.

Амишите не шофират, нямат електричество, телефони или компютри. Те използват кутия, пълна с лед, вместо хладилник. Новите Амиши предпочитат да използват телефони и комбайни.

Техните семейства имат най-малко 5 деца. На жените е забранено да се гримирват, подстригват, боядисват, както и да носят бижута. Мъжете не могат да бръснат брадата си след брака.

Децата не получават образование след 8-ми клас и до 15-годишна възраст периодът на rumspringa( пубертет). Тогава тийнейджърите могат да нарушат правилата и да напуснат своите общности. Те пият алкохол, пушат и си купуват модерни дрехи. След този период 90% от младите хора решават да продължат живота си в общността и да изберат кръщение.

Амиши

Много хора се интересуват от общността на амишите. Има дори реалити, което показва живота на амишите тийнейджъри, които отиват в Ню Йорк, за да преживеят живота в града. Американците, които са уморени от заведения за бързо хранене, започват да посещават амишите пазари, където могат да купуват пресни зеленчуци и плодове, конфитюри, сладкиши и други стоки.

Арт колония, Арден, Делауеър

арт колония

През 1900 г. двама приятели - скулпторът Франк Стивънс и архитектът Уил Прайс наемат земя в Делауеър и основават село на изкуствата. Това е мястото, където хората могат да имат безгрижен селски живот, независим труд и само един данък върху земята.

арт колония

Любителите на свободата -художници, музиканти и писатели харесват концепцията. Хората са разработили художествената колония, като продават своите занаяти. Гражданите на Арден се смятат за последователи на георгизма: всеки човек притежава своите творения, но природните дарби принадлежат на всички хора.
Селото е станало място на щастието. Туристите пристигат тук, за да присъстват на панаири и фестивали, да купуват оригинални продукти на местните жители и да се възхищават на къщите, проектирани в стил Средновековна Англия.

Хохвейк - общността на хората с деменция

Хохвейк

В това уютно селище има къщи, супермаркети, кафенета и фонтан. Единствените жители обаче са пациенти с деменция.

Жителите на Хохвейк не са самотни и изолирани. Всеки апартамент разполага с 5-6 души, които се грижат за служителите, които са прикрити като продавачи, фризьори и други работници. Всичко е организирано по такъв начин, че хората не напускат селото. Няма лекари, носещи бели дрехи. 

Освен ходене и пазаруване, жителите могат да се возят на велосипеди и да практикуват хобита като музика, живопис, градинарство и готвене, да помагат за прането, да готвят или да се грижат за някого. Защитените отделения са проектирани според стила на периода, в който кратката памет на пациентите спира да функционира - по модела на 70-те или 90-те. 

Хохвейк

Онези, които мислят основно за хората, осъзнават, че всички обитатели обичат "селото". Апетитът им става по-добър, те стават по-приказливи и приемат по-малко лекарства.

Финка Белависта - Районът на дърветата

екологично селище

Историята на дървовидната общност в Коста Рика е доста интересна. Един ден младоженците Матю и Ерика  купуват 600 дка земя в джунгла, която има риск да бъде отсечена. 

10 години по-късно с общи усилия се построява екологично селище край бреговете на Тихия океан. Хората тук използват слънчеви батерии, електричество без въглерод, събират дъждовна вода, отглеждат плодове и зеленчуци и биопроцесират отпадъците. На всички нови жители се предоставят насоки за ресурсите и структурата на маршрутите.

Според Ерика всяка къща е уникална, като снежинка, с магически изглед от прозорците й. Вместо обществен транспорт, те използват стрелки. Много собственици на къщи предлагат апартаменти под наем. Туристите могат да наемат уютна стая или комфортен апартамент. Има също трапезария и достъп до Wi-Fi интернет.

екологично селище

Също така хората на дърветата привличат много внимание сред представителите на местната фауна. "Колкото повече хора правят шум, толкова повече птици и животни се събират тук."

Матю и Ерика казват: "Ние последвахме сърцата си, а не инвеститорите, когато създадохме това място. Нашата "примитивна" идея вдъхнови други хора. "

Вижте първа част на статията ТУК

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияСоциални грижиНовиниСпортРецепти