Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 5 тайни, които само 2 души в света знаят

5 тайни, които само 2 души в света знаят

5 тайни, които само 2 души в света знаят - изображение

Големите тайни се знаят малко хора. Някои от тях се предават от поколение на поколение, а други учителите завещават на своите ученици. Казано е, че ако нещо трябва да се пази в тайна завинаги само 2 души трябва да знаят за това.

Таен метод за сгъване на салфетки в Австрия

салфетки

Може да звучи странно, но има таен метод за сгъване на салфетки, за които малко хора знаят. Тази техника е измислена по времето на управлението на австрийския император  Франц Йосиф I (1830-1916) . Строго пазен в тайна, методът е предаван на някои от императорските слуги от уста на уста през поколенията.

Придворните винаги трябвало да сгъват салфетките по определен начин, в случай че императорът реши да присъства на вечеря. Те са били направени от скъп дантелен кант и с втъкани императорски гербове. Тази традиция все още се спазва и днес по време на големи държавни приеми в Австрия. Само двама души към днешна дата знаят формулата за сгъване, която се прилага по време на посещения на президенти или кралски лица от други страни.

Името на носителя на наградата Оскар

награда Оскар

Церемонията по награждаването на Оскарите е едно от най-престижните и значими ежегодни събития. Всяка година букмейкърите правят огромни залози за номинираните и това е една от причините, поради които имената се пазят в тайна. Различни експерти и организации и само 2 души, Брад Олманман и Рик Росас, знаят кой ще спечели наградата при всичките 24 номинации. И те разбират това 48 часа преди церемонията, защо ръчно преброяват гласовете.

Езикът на Аяпанеко

мексиканци

Езикът на Аяпанеко е древен език, който хората говорят в Мексико. След испанската колонизация езикът започва да изчезва и всички опити за преподаване на ново поколение се провалят. Днес в света остават само 2 души, които говорят този език: Мануел Сеговия (75-годишен) и Исидро Веласкес (69-годишен), които живеят в село Аяпа в южната част на Табаско (Мексико). Специалистите се опитват да съберат и записват толкова много факти за този език, колкото могат. Те се интересуват особено от историята и културата, защото езикът на Аяпанеко много скоро ще бъде достъпен само на хартия.

Ефектът на Берглас

Ефектът на Берглас е "Светият граал" при триковете с карти. Това е невероятна илюзия, при която магьосникът успява да открие избрана карта в тестето, без дори да го докосва. Интересно е, че магът може да използва и неотваряно тесте карти.
Само двама души могат да изпълнят този трик: Дейвид Берглас (създателят на трика) и неговия асистент Марк Пол.

Рецептата за ликьор Chartreuse

рецепта за ликьор

Chartreuse е френски ликьор, създаден от Картузиански монашески орден във винарските изби Voiron и Isere на границата на Шартрьоз - планина от 17-ти век.

Този вид алкохол е произведен от 130 вида билки и е добре познат като "еликсира на живота". Между другото, всяка билка се пази в тайна и само двама монаси от манастира "Гранд Шартрьоз" познават рецептата.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиСпортНовиниРецепти