Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 7 пъти, когато историята се повтаря

7 пъти, когато историята се повтаря

7 пъти, когато историята се повтаря - изображение

Учените казват, че историята се върти в кръг. Събитията, които наблюдаваме сега, вече са се случили в миналото и вероятно ще се случат и в бъдеще.

Представяме ви 10 пъти, когато историята се повтаря по странен начин.

Убийствата на Линкълн и Кенеди

убийствата на Линкълн и Кенеди

Въпреки че минава почти век между двете престъпления (1865 и 1963 г.), учени и други заинтересовани по темата откриват редица съвпадения с двете убийства. И двамата президенти са убити от изстрел в главата. Убийствата са публични - Линкълн е прострелян в Театъра на Форд, а Кенеди в открита лимузина. Интересното е, че Кенеди последно пътува в лимузина Линкълн.

И двете стрелби се случват в петък. Смята се, че и двете убийства са били с политически мотив. И в двата случая е заловен предполагаемият престъпник. Но конспирационните теории около тези 2 убийства не спират и до днес.

Две забележителни кралици - Виктория и Елизабет II

Виктория и Елизабет

Британците често сравняват тези две кралици. Първото сходство е тяхното забележително дълго царуване. Виктория управлява над 63 години и е най-дългогодишният британски монарх преди септември 2015 г., когато Елизабет II счупи рекорда. Въпреки дългата им продължителност на престола, двете дами са известни със своя интерес към съвременните технологии.

И двете стават кралици  още в  ранна възраст детска възраст - Виктория  на 18, а Елизабет 25. Щастливо женени и с повече от едно дете. Смята се, че те са били строги майки и изискващи съпруги.

И двете кралици са атакувани от стрелец по време на разходка край Бъкингамския дворец. Най-важното е, че Виктория и Елизабет се радват на любовта и уважението на своята нация.

Жените воини - Жана Д'Арк и Емилия Плятер

Жана Д'Арк и Емилия Плятер

Тези две млади дами водят се борят срещу врага за независимостта на своята родина. Жана Д'Арк е герой на френската борба срещу британската империя през 1420-те. Емилия Плятер повежда полските войски срещу Руската империя по време на Кадетската революция от 1830 г.

И двете произливат от благородни, но не богати семейства. Младите дами носят мъжки дрехи, мотивират войските си и са смятани за символ на бунта. За съжаление Жана и Емилия умират млади. И до днес те са почитани у важавани от своите народи.

Йосиф Сталин и Чингис хан

Йосиф Сталин и Чингис хан

И Йозеф Сталин, и Чингис хан са известни със своята жестокост и в същото време провеждат значителни реформи в своите страни. 

Личният им живот също има редица прилики. Двамата са били много бедни в детството, а бащите им умират млади. Двамата мъже имат псевдоними, описвайки техните специфични особености: Сталин означава "мъж от стомана", а Чингиз хан, означава "велик владетел". И двамата живеят дълъг живот, повече от 60 години и се женят няколко пъти. Смъртта на двамата владетели е обект на множество слухове, загадки и конспиративни теории.

Трагедиите на Титаник и Васа

Титаник и Васа

Няма човек, който да не е запознат с трагедията на Титаник. Васа е шведски боен кораб, който потъва на своето първо плаване. Струва ви се познато, нали?

И в двата случая потъването е следствие от строителни неизправности. Изглежда, че проблемите се дължат на модерността и размера на корабите. Също така и двата кораба потъват в добри климатични условия, а смъртните случаи на пътниците са причинени от липсата на спасителни лодки и лошо организиран спасителен процес.

Голямата депресия и Голямата рецесия

Голямата депресия и Голямата рецесия

Голямата депресия и Голямата рецесия са двете най-големи икономически сътресения на своето време. И двете кризи започват в САЩ и по-късно се разпространяват в останалата част на света. Те предизвикват голям брой проблеми в различни сфери в международен мащаб (като напрежението между Гърция и ЕС или възхода на нацисткия режим).

И все пак историците и икономистите все още задават нови въпроси. Проучването на Голямата рецесия продължава и ще мине много време, за да бъде анализирано правилно.

Убийствата в Ерингтън

убийства в Ерингтън

Две 20-годишни жени са убити в Ердингтън, предградие на Бирмингам, Англия на 27 май през нощта. Мери Ашфорд и Барбара Форест са удавени в местния басейн. И по двете тела има синини и следи от изнасилване.

Единствената разлика е, че между тези случаи има 157 години. Мери е убита през 1817 г., а Барбара през 1974 г. И в двата случая следователите никога не откриват убиеца, въпреки че има много заподозрени, които са освободени от съда поради липса на доказателства.

Братята и сестрите на двете жертви се опитват да обжалват решението на съда, но не успяват, а мистерията остава неразгадана и до днес.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияВидеоТестовеРецептиАлт. медицинаЛюбопитноНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпортОткритияЛичностиГеография