Начало Лайфстайл Интимно 18+ 6 от най-злокобните приказни истории – част 2

6 от най-злокобните приказни истории – част 2

6 от най-злокобните приказни истории – част 2 - изображение

Щом чуят думата "приказка", днес хората обикновено си представят нежни горски създания, непорочни девойки и (предимно) щастливи завършеци. Но до Викторианската епоха, преди 150 години, повечето приказки са били мрачни и деспотични, а сексуално заредените алюзии в тях биха ужасили всеки шестгодишен. Представяме ви шест класическо-смущави приказни истории, които едва ли ще се получат адаптация от Дисни.

Бълхата

В класовете по творческо писане студентите учат как да започват историите си с толкова шокиращи и изискващи обяснение думи, че буквално да изтласкат читателя в най-съществената част от разказа. В "Бълхата" крал захранва една бълха докато добива размерите на овца; след това одира кожата на малкия си научен експеримент и обещава ръката на дъщеря си на този, който успее да отгатне на какво животно принадлежи тя.

Приказка на приказките (2015)

Съдбата на принцесата я отвежда в къщата на великани-човекоядци, които убиват мъже и се хранят с труповете им. Впоследствие обаче тя бива спасена от седем полу-великана с разнообразни умения като създаване на океани, пълни догоре със сапунена пяна и полета, осеяни с остриета на бръсначи. Преди да се появи "Метаморфозата" на Франц Кафка, ("Когато Грегор Замза се събуди една сутрин от неспокоен сън, той установи, че се е превърнал в гигантско насекомо") тази буболечка заема важна, макар и периферна роля в една европейска приказка.

Пепеляшка

Приказката "Пепеляшка" е преминала редица изменения през последните 500 години, но никое от тях не е по-обезпокоително от варианта, публикуван от Братя Грим. Повечето различия в "Aschenputtel " са незначителни, (омагьосано дърво вместо Фея кръстница; фестивал, а не изискан бал) но нещата стават наистина странни към края: едната от злите доведени сестри на героинята преднамерено реже пръстите на краката си, за да пасне в омагьосаната пантофка, а другата обезобразява петите си.

Някак си принцът успява да забележи цялата тази кръв, обува Пепеляшка с пантофката и я взима за своя съпруга. В края на сватбената церемония двойка гълъби се спуска към язвителните доведени сестри и ги лишава от очите им, оставяйки ги унижени, слепи и засрамени.

Хвойновият храст

Колко симпатично и успоякояващо приказно заглавие. Е, не съвсем: тази история на Братя Грим е толкова извратена и насилническа, че дори краткия й обзор е изнервящ. Мащеха, която изпитва силна омраза към доведения си син, го примамва в празна стая с ябълка и отрязва главата му. От страх прикрепя главата обратно към тялото му и когато (билогичната) й дъщеря не разбира защо братчето й мълчи, я подтиква да му удари плесница, за да помисли, че тя сама го е убила.

Хвойновият храст

Момичето избухва в истерия, докато майката превръща доведения син в пържоли и го сервира на баща му за вечеря. От хвойновото дърво, което расте в задния двор (а под него е погребана истинската майка на момчето) се ражда вълшебна птица. Тя спуска воденичен камък върху мащехата, убива я и се превъплъщава в доведения син. Всички заживяват щастливо до края на дните си.

Вижте първата част на статията тук

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: thoughtco.com

Снимки: unsplash.com, pinterest.com, imdb.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноИсторияСоциални грижи