Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 9 приказки и подсъзнателните съобщения скрити между редовете им – I част

9 приказки и подсъзнателните съобщения скрити между редовете им – I част

9 приказки и подсъзнателните съобщения скрити между редовете им – I част - изображение

Докато децата четат невинно тези приказки, то някои си играе с тяхното възприятие. Това твърдят колегите от onedio.co. Ето защо те решават да направят анализ на тези перспективи, но ни предупреждават да имаме предвид това, че те датират от преди около 50 години и не можем да търсим връзка с днешната действителност.

1. Рапунцел и Близкия изток

В тази история ние виждаме Рапунцел, семейството й, вещица и принц. Смятаме я за сладка, невинна история, но в действителност, тук Братя Грим обобщават Близкия изток и арабската общност. Семейство Рапунцел са арабски шейхове, вещицата символизира САЩ; Рапунцел - петрола, а принцът социалистически страни от Южна Америка. Арабите, които имат петрол, правят своите предимства достъпни за САЩ. Въпреки това, американските социалистически страни от Южна, които произвеждат петрол се опитват да прекъснат тази хегемония. Могат ли те да спасят Рапунцел?

2. Жабокът принц и империализмът!

Ние винаги сме мислили, че историята за жабокът принц и принцесата е любовна история, но в нея има нещо повече. Тук виждаме също симпатията към империализма. Принцесата символизира големи народи, като Германия, Франция, Англия, САЩ, Русия и др. Жабата, от друга страна, е символ на развиващите се страни, които са просто подведени с думата "развиващи се" и всъщност са единствено колонизирани. И разбира се, Братя Грим отново успяват да предадат успешно следното съобщение: ако не позволите на великите нации да ви целуват, вие не може да се превърнете в принц

3. Котаракът в чизми и очарованието на лъжата!

Тази приказка, която включва баща фермер, тримата му сина, една котка и един цар, ни казва да не гледаме на някого пренебрежително, защото можем да извлечем неочаквани облаги от него. Но това е само на повърхността. Историята е за всички, които възхваляват нечестността. Тя се опитва да корумпира етичните ценности на хората. Фалшивият маркиз, който проклина наследството на баща си, открива пътя си благодарение на лъжлива си котка. Шарл Перо дава послание на децата да лъжат, за да си проправят път, през каквото и да искат да постигнат.

Източник: onedio.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЛюбопитно